Harminc százalékos inflációt is érzékelhettek, akik rosszul keresnek

Harminc százalékos inflációt is érzékelhettek, akik rosszul keresnek

Pénz (Fotó: Geri Art / Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly év végén közel öt százalékpontnyi különbség volt a legjobban és legrosszabbul kereső húsz százalék között a tapasztalt inflációban – számolt be róla a G7. A legkevesebb bevételhez jutók már csaknem harminc százalékos inflációt is érzékelhettek a Bruegel Intézet friss adatbázisa alapján. A decemberi 25 százalékos magyar infláció volt a legmagasabb az Európai Unión belül. Olaszország, Litvánia és Lettország után pedig itt volt a legnagyobb a különbség a legtöbbet és a legkevesebbet keresők között.

Ahogy az infláció nyáron egyre inkább növekedett, úgy nyílt az olló is az említett rétegek között. Novemberről decemberre fordulva viszont a keveset keresők inflációja már csökkent, míg a legtöbbet hazavivőké még emelkedett. Nyár végéig az élelmiszerárak inflációja okozta a legnagyobb mértékben a különbséget a különböző jövedelmi szinten állók között. A rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása pedig hasonló mértékben jelentett nagyobb terhet az alacsonyabb jövedelműek számára a jobban keresőkhöz viszonyítva, mint az emelkedő élelmiszerárak.