Háromszázmilliós költségvetési csalás ügyében emeltek vádat

Háromszázmilliós költségvetési csalás ügyében emeltek vádat

Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF brüsszeli székháza (Forrás: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háromszázmillió forintos költségvetési csalás ügyében emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, számolt be róla az MTI. Évtizedes ügyről van szó, a vádirat szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011-12-ben több olyan, főleg uniós forrásokból megvalósuló felhívást tett közzé, melyek célja hátrányos helyzetű térségekben való gazdaságfejlesztés és munkahely-teremtés volt.

Egy informatikai szolgáltatásokat nyújtó cég képviselője három pályázatot is beadott, ezekkel összesen 324 millió forintos támogatást nyert el. Eközben viszont társai segítségével több ponton szándékosan és leplezett módon megsértették a kiírási feltételeket. A budapesti megvalósulási helyszín helyett egy vidékit jelöltek meg, és előfordult az is, hogy a helyzet leplezésére egy társ közreműködésével vidékre utaztatták a munkavállalókat. Valamint olyan alkalmazottakra is elszámolás történt, akik nem dolgoztak a projekteken. A vádlottak közbeiktatott cégekkel szerződéses láncokat alakítottak ki, így elfedve a tényleges üzleti kapcsolatokat, valamint a szükséges informatikai fejlesztések árát indokolatlanul növelték. A pályázati csalások mellett a vádlottak némelyike fiktív számlákkal áfát is csökkentett.

Tizenegy személy ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. Indítványozták továbbá végrehajtandó, illetve felfüggesztett börtönbüntetések, pénzbüntetések, cégvezetéstől eltiltások és vagyonelkobzások kiszabását.

A támogatásokat az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálta, majd ajánlással fordult a Legfőbb Ügyészséghez. A nyomozást a Fővárosi Főügyészség rendelte el, és azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végezte el.