Hatszorosára nőtt a hőszivattyúk iránti kereslet itthon júliusban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatszorosára nőtt 2022 júliusában a hőszivattyúk iránti lakossági megkeresések száma a Daikin budapesti márkaboltjában és partnerhálózatában az előző év hasonló időszakához képest – mondta Zuggó Balázs, a fűtési, hűtési, szellőztetési, légtisztítási és hűtőtechnológia területén működő Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgató szerdán a társaság sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint. Hangsúlyozta, a hőszivattyú megoldás hozzájárul az épületek karbonsemlegességéhez, a megújuló energián alapuló technológia segíti az energiatakarékos fűtést, melegvíz-előállítást.

Az ügyvezető a szakmai szövetség adatait ismertetve elmondta, hogy Európában 2021-ben 2 millió darab hőszivattyút adtak el, 34 százalékkal többet, mint az előző évben. A magyar piacon pedig tavaly megközelítően 7000 levegő-víz hőszivattyút értékesítettek, ami 40 százalékos növekedés volt az előző évhez képest. A Daikin saját értékesítési számait üzleti titokként kezeli – jegyezte meg. Az ügyvezető szerint hőszivattyús rendszerek telepítése akár három-négy éven belül is megtérülhet, de felhívta a figyelmet arra, hogy nem minden esetben ideális megoldás a fűtési rendszer komplett átalakítása, érdemes szakemberhez fordulni a legoptimálisabb megoldásért.

Pécsi István, a Daikin Hungary Kft. lakossági üzletágának vezetője példákon keresztül mutatta be, hogy a hőszivattyúk alkalmazásával ingatlanonként milyen előnyöket lehet elérni. Egyebek közt rámutatott arra, hogy évi 2200 köbméter földgázfogyasztás esetén a gázfűtés évi 530 ezer forintos költségét mintegy 75 ezer forintra lehetne csökkenteni levegő-levegő hőszivattyú megoldással. A beruházás 1,7 millió forintos költsége 4 év alatt térülne meg, és ez tartalmazná a hőszivattyú rendszerekre kérhető H-tarifa kiépítésének és hálózatfejlesztésének költségét is.

Az MTI híre arról nem szól, de nem véletlenül júliusban nőtt meg a kereslet, hiszen ekkor jelentette be a kormány a rezsicsökkentés részleges kivezetését.