Hidegháború jöhet, és növekvő infláció

Hidegháború jöhet, és növekvő infláció

Róna Péter közgazdász (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudni, hogy mennyire lesz hosszú vagy rövid, illetve milyen mértékű az orosz beavatkozás, de bármi is lesz, a lényegen nem változtat. A kocka el van vetve, új világrend van kialakulóban, vagy talán azt mondhatnám, visszalépünk hetven évet a hidegháború időszakába. A hidegháború idején George F. Kennan amerikai diplomata fogalmazta meg, hogy Oroszország szemében a szomszédos országok vagy vazallusok vagy ellenségek képében jelennek meg. Számukra idegen az a gondolat, hogy egy szomszédos országgal lehet jó kapcsolatokat kiépíteni. Ezt bizonyította be ma hajnalban Vlagyimir Putyin – elemezte lapunknak a helyzetet Róna Péter közgazdász.

Az Egységben Magyarországért köztársasági elnök jelöltje szerint mindez azt jelenti, minden próbálkozás kudarcot vallott, Oroszországot nem tudják beemelni a világ biztonsági rendszerébe. Ezért arra lehet számítani, hogy növekedni fog Oroszország elszigeteltsége. NATO harci cselekményekre ugyan nem lehet számítani, de arra igen, hogy a Balti országokban, Lengyelországban, Romániában és talán Szlovákiában jelentősen nőni fog az ottani NATO hadieszköz park.

Arra kell számítani, hogy Oroszország gazdasági tekintetben is el fog szigetelődni, a nyugati világ összezár. Kérdés, hogy ez az elzárkózás Kínára is kiterjed-e vagy sem. A jelek arra utalnak, hogy Kína ki akar maradni ebből az orosz lépésből, nem támogatja az orosz inváziót, ami a nyugat irányába tett gesztusként értékelhető.

Róna Péter arra számít, hogy a lehető legkeményebb szankciókra kerül majd sor, ami akár SWIFT rendszerből való kizárást is jelentheti, ha az amerikai szakértők úgy ítélik meg, hogy az ezzel a nyugati világnak okozott kár kezelhető.

A hazánkat érintő gazdasági hatásokról Róna Péter elmondta, az nyersanyagárak drágulása miatt már az első félévben 10 százalék fölé emelkedhet az infláció mértéke, és akár recesszió is bekövetkezhet. Ez utóbbi annak függvénye, hogy a magyar gazdaságban kiemelt szerepet játszó német autó- és gépgyárak termelését mennyire veti vissza a mostani válság. Az eddig megjelent német elemzések szerint 0,75 százalékponttal kisebb lehet a német GDP bővülése.

A közgazdász szerint azt biztos, hogy az unió tovább nem tudja növelni energetikai függőségét Oroszországtól, inkább annak fokozatos leépítése várható, és a földgázfelhasználás fokozatos csökkenésével párhuzamosan az alternatív energiaforrások növelésére lehet számítani, illetve az új szintet jelentő mini atomerőművek térhódítására. Erre a technológiára van már japán, brit, francia és amerikai megoldás, ami jelentősen olcsóbb és kevésbé veszélyes, mint az elavult Paks II., amit egyébként is azonnal vissza kell mondani, mert elavult és drága.

Nagy gazdasági kockázatként értékeli Róna Péter, hogy az a szélsőségesen neoliberális magyar gazdasági szerkezet, amelyet Orbán kiépített, és amely a német multik kritikátlan kiszolgálására, a nemzeti tőkésosztály állami támogatással történt felépítésére, valamint a keleti – orosz, kínai, török – tőke bevonzására épül, képes lesz a megváltozott világban kapcsolódni a nyugati világhoz. Ennek legfontosabb oka, hogy a hazánkban megtelepedett keleti cégeket a korábbinál is kevésbé fogják elfogadni nyugaton. Szerinte az is biztos, hogy ez a kormány sem rövid, sem hosszú távon nem kap pénzt az Európai Uniótól