Idén jó eséllyel nem terem elég kukorica Magyarországon

Idén jó eséllyel nem terem elég kukorica Magyarországon

Kukorica (Fotó: Jesse Gardner / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Magyarországon lényegében még sosem fordult elő az, hogy az ország kukoricatermése nem fedezi a belső felhasználás igényeit, ám az idei évben ez is megtörténhet – nyilatkozta a Portfolio-nak több, az ágazatra rálátó forrás is.

Mint írták, a nevüket nem vállaló piaci szereplők szerint az előzetes becslések szerint várhatóan a hazai igények 60-90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés. Ez pedig példa nélkülinek számít, mert eddig minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság, és jelentős, több millió tonnás export-árualap is keletkezett.

A lap leszögezte: a kukorica betakarítása még ezután következik, de a kirívó aszály és a hőhullámok miatt már a nyári hónapokban is több százezer hektáron kellett kitárcsázni az elszáradt kukoricát, ami azt jelenti, hogy a teljesen tönkrement növényeket jó esetben is csak tömegtakarmányként tudták hasznosítani a gazdák. A cikk szerint a keleti országrészben kifejezetten katasztrofális, de még a Dunántúlon is gyenge termés várható. Kizárólag Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye egyes részein vannak olyan területek, ahol rendes termésre lehet számítani.

Míg évente átlagosan 6-9 millió tonna kukorica terem, idén a legoptimális becslések 3,6 millió tonnára számítanak, a pesszimistábbak pedig csak 2,8 millióra. Minderre annak fényében érdemes tekinteni, hogy a hazai felhasználás normál években 4-5 millió tonna között mozog, vagyis idén importra szorulhat hazánk. A lap szerint a hazai áru nagyjából 140 ezer forintba kerül tonnánként, ami drágának számít, míg az importból származó kukorica olcsóbb, így például az ukrán tételek 110 ezer forint körül mozognak várhatóan.

Címkék: aszály, kukorica