Idén több mint 20 ezer céget számolhatnak fel

Idén több mint 20 ezer céget számolhatnak fel

Nehéz helyzetben a cégek. Képünk csak illusztráció (Fotó: Scott Graham / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A cégtrendet az Opten cégadatbázis adatai szerint technikai stagnálás jellemezte szeptemberben, de októberben már látható egy nagyobb mozgás, ami a cégszámok csökkenését hozza magával.

– Az idén nem volt olyan hónap, ahol a cégalapítás egyáltalán megközelítette volna a 3000-et, és nem is gondolom, hogy megközelíti októberben – mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője. Kifejtette: idén március volt az egyetlen hónap, amikor a cégalapítások száma meghaladta a 2500-at (március), s mivel a megszűnések szeptemberben kismértékben maradtak csak el a 3000-től, nehezen tartja megkérdőjelezhetőnek a cégszámcsökkenést októberre

Szeptember hónap korábban erős cégalapítási periódusnak számított, amikor az új cégek száma meghaladta a háromezret. Az elmúlt időszakban azonban szezonálisan legalább ezerrel kevesebb vállalat alakult, így most már alig haladja meg a kétezret. A koronavírus járvány alatt szeptemberben a cégalapítások domináltak, míg korábban és jelenleg is a vállalatok megszűnései vannak túlsúlyban. Az előző években, sőt részben a járvány előtt is a cégszám csökkenése volt a jellemző trend, de a gazdaság fellendülése és a pandémia alatt nyújtott támogatás nemcsak a cégalapításokban, hanem a megszűnések elodázásában is éreztette hatását. Ennek eredményeként egy évvel ezelőtt szeptemberben tetőzött a cégszám, majdnem elérve az 533 ezret.

Csak egy területen látni pozitív jeleket

Idén szeptemberben 2 256 új felszámolási eljárás indult. Az év elejétől kezdve ezek száma meghaladta a 16 ezret, és az októberi részadatok már arra utalnak, hogy elérte a 17 ezret is. Nem vagyunk tehát messze a 20 ezres határtól, ezt év végére minden bizonnyal meg is haladjuk. Ráadásul szeptemberben az új felszámolási eljárások száma megduplázódott az augusztusihoz képest, annak ellenére, hogy augusztusban már az elmúlt hat év legmagasabb szezonális értékét mérték. A cégbezárások fő oka a gazdasági helyzet – az új felszámolási eljárásból 40 százalékot tettek ki azok, akik a tavalyi év második felétől mostanáig megindított valamilyen eljárás következtében kerültek be a felszámolási eljárásba, míg májusban ez az arány még csak 24 százalék volt.

Egyedül az egyéni vállalkozások számában vannak pozitív jelek: úgy tűnik, valamilyen lendület megjelent, hiszen tavaly decemberhez képest a számuk 20 ezerrel több és közelítik a 600 ezres szintet. Ezen a területen az új vállalkozások száma februártól folyamatosan meghaladja a megszűnő vállalkozásokét.

 

Címkék: Opten