Jelentősen drágultak a gépjárművek kötelező biztosításai

Jelentősen drágultak a gépjárművek kötelező biztosításai

Gépjármûvek sokasága a magyar fõváros nagy forgalmat átvezetõ kelet-nyugati irányú belsõ fõútján, a Rákóczi úton, a Blaha Lujza térnél, ahol Combino villamos is keresztezi útjukat (Fotó:
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavalyhoz képest jelentős mértékben, tizennégy százalékkal drágultak a gépjárművek kötelező biztosításai – erre jutott a Netrisk az MTI híradása szerint. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlaga 27 631 forintra emelkedett. Novemberben több mint 19 ezer új kötelező szerződés született. Ez négy százalékkal kevesebb a tavalyinál, tehát a drágulás már itt is tetten érhető. Az érintett járművek átlagéletkora húsz év, az élen a Suzuki áll, majd az Opel és a Volkswagen követi a sorban.

A drágulás okát elsősorban az alkatrészek árának emelkedésében kell keresni, de közrejátszik a több baleset is, amelyek növelték a kárkifizetések összegét. A Netrisk összesítése szerint a magasabb költségek miatt érdemes nem kötelező biztosítást is kötni, az éves átlagdíj ugyanis csekély ahhoz képest, amennyibe a töréskár javítása kerül. A kötelezővel együtt megkötött casco kedvezményt is hozhat, főként azok számára, akik hosszú ideje kármentesen közlekednek. Számukra a kötelezők díjai is jelentősen csökkenhetnek, hatszoros lehet akár a különbség.

Azok, akik 2010 előtt vásárolt gépjárművet birtokolnak, illetve december 31. a következő biztosítási évfordulójuk, csütörtökig dönthetnek arról, hogy jelenlegi szerződésüket folytatják-e, vagy új biztosításra váltanak.