Jelentősen visszaesett a magyar akkugyártás, hiába volt több munkanap áprilisban

Jelentősen visszaesett a magyar akkugyártás, hiába volt több munkanap áprilisban

Gyárváros Iváncsán (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ipar egésze és a legtöbb alág többet termelt idén áprilisban, mint tavaly áprilisban, ami annak köszönhető, hogy idén hárommal több munkanap volt, mint tavaly a negyedik hónapban. Az akkugyártáson azonban a több munkanap hatása sem segített, 23 százalékos volt a visszaesés – derült ki a KSH adataiból.

2024 áprilisában az ipari termelés 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt attól. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2024. márciusinál 0,7 százalékkal kisebb volt. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 26 százalékát képviselő járműgyártás 7 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 8,4, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 4,9 százalékkal nőtt (igaz, ez nyers, tehát a naptárhatást figyelembe nem vevő adat). A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 23 százalékkal visszaesett, a villamos motor, áramfejlesztő, elosztó, és szabályozó készülék gyártásáé 7,2 százalékkal bővült.

Az ipar egészét és a legtöbb alágat a plusz munkanapok tudták pluszba tenni 2023 áprilisához képest, persze az akkugyártás kivételével, ami azért figyelemre méltó, mert az Orbán-kormány deklaráltan az akku- és autógyártásra teszi fel a magyar ipar jövőjét. A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 18,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbi, alacsony bázisszinthez viszonyítva, mindkét értékesítési irányban nőttek az eladások.

Címkék: ipar, termelés, KSH, akkugyár