Jóval tíz százalék feletti magyar inflációt jósol az IMF

Jóval tíz százalék feletti magyar inflációt jósol az IMF

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év egészében átlagosan 10,3 százalék lehet az infláció Magyarországon, és ez 2023-ra is csak 6,4 százalékra mérséklődik majd – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden megjelent friss előrejelzésében, amelyről az MTI számolt be. 

Ami a gazdasági kilátásokat illeti, a Nemzetközi Valutaalap azzal számol, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) az idén 3,7 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal nő. Az októberi jelentésében még 5,1 százalékos növekedést várt 2022-re az IMF a tavalyi 7,1 százalékos bővülés után. Ezzel a közép-kelet-európai régióban – a várhatóan szintén 3,7 százalékos növekedést produkáló Lengyelország mellett – Magyarország éri el az idén a legnagyobb GDP-növekedést.

Az infláció a tavalyi 5,1 százalék után idén 10,3 százalékosra gyorsulhat az októberben várt 3,6 százalékkal szemben. Jövőre az ütem 6,4 százalékra lassul az előrejelzés szerint. 

A Valutaalap előrejelzésében nincs szöveges magyarázat, így nem derül ki, mit gondolnak például az árstopok fenntartásáról, de az inflációs prognózisuk arra utalhat, hogy hamarosan megszűnhetnek szerintük ezek az intézkedések.

A 10,3 százalékos inflációs becslés az 1998 óta mért legnagyobb magyarországi drágulást jelentené. A jegybank inkább 7,5-9,8 százalékra teszi az áremelkedés várható ütemét, és az elemzők körében is ritka a 10 százalék feletti prognózis, 8-9 százalék mondható általánosnak – szögezi le a Portfolió.

A munkanélküliségi ráta a tavalyi 4,1 százalékról idén 4,3 százalékra nő, 2023-ra 4,2 százalékra csökken az IMF szerint.

 

Címkék: infláció, IMF, növekedés