Kehi-jelentés: További bűncselekmények is felmerülhetnek Lánchíd-ügyben

Kehi-jelentés: További bűncselekmények is felmerülhetnek Lánchíd-ügyben

A felújítás alatt álló Lánchíd 2022. február végén. (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánosságra hozta a Lánchíd felújításának ellenőrzéséről szóló részjelentését a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pénteken – számolt be róla az MTI. Ahogy a Telex összegez, az újdonság az eddig megismertekhez képest az átutalások száma, illetve feltételezett időbeli összefüggése. De újdonság az is, hogy további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet az ügyben.

A fővárosi önkormányzat az Európai Beruházási Banktól (EBB) vett fel hitelt, hogy így finanszírozza a Lánchíd régóta tervezett felújítását. A megvalósító a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) volt, a fővállalkozó az A-Híd Építő Zrt., míg a Budapest Közút Zrt. lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatokat látott el. A kivitelezésben részt vett további harminchét gazdasági társaság.

A Gaál Szabolcs Barna Kehi-elnök által jegyzett részjelentés szerint a BKK 2020. augusztus 4-én tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított a kivitelezési munkálatokra. A részvételre jelentkezők mind érintettek voltak egy 2016-ban, az összejátszás gyanúja miatt indult versenyfelügyeleti eljárásban, mely az M4-es autópálya építését érintette. Akkor a túlárazás gyanúja is felmerült. A BKK 2021. február 2-án az A-Híddal kötött fővállalkozási szerződést, díjként tartalékkeret nélkül nettó 18,7 milliárdot feltüntetve. A Kehi szerint ez közel két és félszerese a hídfelújítás 2018-ban becsült költségének. Az A-Híd a beruházást 2023. május 15-én jelentette készre, a műszaki átadás-átvétel közel két hónappal később történt.

A BKK nettó 19,3 milliárdot fizetett az A-Hídnak, forrásul az EBB-től felvett említett hitel szolgált. A Kehi közben 2021-től folyamatosan lekérte az A-Híd kifizetési adatait, így megállapítva, hogy 1,3 milliárdot utaltak át a Sunstrike Hungary Kft.-nek. A szóban fogtó cég ügyeivel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomoz. A Sunstrike a bevételeiből 1,5 milliárdot utalt tovább két ügyvédnek, akik egyike a céggel azonos épületben rendelkezett irodával. Az átutalt összegből 1,3 milliárdot 39 alkalommal, jobbára az átutalás napján vagy néhány napon belül készpénzben felvették.

Az A-Hídnál és még harminckét helyszínen 2023 végén tartott házkutatást a NAV, egy számlagyár ügyében nyomozva. Az ügyben Vig Mór eltiltott ügyvéd érintett, akinek száz százalékos tulajdonában áll a kommunikációval foglalkozó, fő profilként a filmgyártást megnevező Sunstrike Hungary Kft. A cég az A-Híd megbízásából készíthetett rövidfilmeket, olyan építészeti spotokat, amelyek előtt és után a cég hirdette magát az ATV-n és a Hír Tv-n.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban egy háttérbeszélgetésen azt mondta, a Lánchíd-felújítás költségkereten belül maradt, sőt, 1,4 milliárddal kevesebbet fizettek ki. Elmondása szerint a közbeszerzés a Transparency International Magyarország értékelése alapján jogszerűen, átláthatóan és tisztességesen zajlott, és a projektet állami hatóságok mellett a pénzt adó Európai Beruházási Bank is folyamatosan ellenőrizte.

Frissítés: Az A-Híd visszautasítja a Kehi megállapításait, a cég értetlenül áll azok előtt. A Sunstrike-nak szerintük a Lánchíd-projekthez semmi köze nem volt, így annak költségvetéséből értelemszerűen nem is részesült. Az A-Híd szerint minden szabályszerűen, a számviteli törvény betartásával történt.