Két tucat vidéki beruházás tervezési fázisa indulhat még idén

Két tucat vidéki beruházás tervezési fázisa indulhat még idén

Képünk csak illusztráció! Építkezés Budapesten 2017-ben. A beruházások leállítása miatt válságba kerülhet az építőipar is (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kéttucatnyi fejlesztésről döntött a kormány. Debrecentől Iváncsáig, Zalaegerszegen és Nyíregyházán át meghatározó közúti és vasúti projektek indulnak el – írja a vg.hu. A portál cikkéből kiderül, hogy kivétel nélkül vidéki beruházásokról van szó, és döntő részben egyelőre a tervezési fázis előkészítéséről van szó, amin nem is lehet csodálkozni a költségvetés jelenlegi helyzetét ismerve.

Az összesen 24 projekt közül 19 esetben már az idei év harmadik negyedében megindulhat a tervezéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás. A Debrecen, Iváncsa, Dunakeszi, Zalaegerszeg, Nyíregyháza és Kecskemét térségében induló beruházások célja az ottani ipari infrastruktúra fejlesztése. Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben (ÉNYGÖ) például két építési (Csigekert utcai csomópont, Vezér utcai kikötés) és három tervezési (Debrecen-Józsa Északi tehermentesítő út, 35.sz. főút négynyomúsítása, illetve a 33-35.sz. főúti csomópont fejlesztése) közbeszerzési eljárás indul el 2023. harmadik negyedévben. Itt a vasúti infrastrukturális fejlesztések is nagy hangsúlyt kapnak, két ütemben. Az elsőben korszerűsítik és megerősítik a 108. sz. Debrecen–Füzesabony vasútvonalat Debrecen és Macs állomások között, a másodikban pedig már megkezdődtek a Debrecen–Balmazújváros közötti részbeni vasúti infrastruktúra fejlesztések, illetve a Macs Ipari Park Terminál és a Debrecen „FATÉR” kisállomás megvalósítására is sor kerül.

Nyíregyházán négy közúti tervezéssel (M3 autópályán különszintű csomópontok, kapcsolódó országos úti fejlesztések, 4.sz. főút – 100. sz. vasútvonal külön szintű keresztezésével az ipari parkba történő bekötés vizsgálata, 4. sz. főút bevető szakasz kapacitásbővítő fejlesztésének vizsgálata) kapcsolatos közbeszerzési eljárás indul meg 2023. harmadik negyedévben. Vasúti fejlesztésekre itt is sor kerül majd. Ezek célja, hogy az ipari park bővítéséhez kötöttpályás kapcsolat jöjjön létre a környezetbarát szállítás biztosítása érdekében az Északról a 113-as vasútvonal, Délről az M3 autópálya által határolt területen.