Közel 30 százalékkal nőtt a kínálat az albérletek piacán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felélénkítette az albérletek piacát a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése – derült ki az Ingatlan.com legfrissebb körképéből.

Az Ingatlan.com elemzése szerint az egyetemi ponthatárok kihirdetését követő tíz napban a magánszemélyek 28 százalékkal több hirdetést adtak fel, mint az azt megelőző tíz napban. „A ponthatárok kihirdetése utáni egy hétben a kiadó lakások átlagos bérleti díja a fővárosban 160 ezer forint volt, ez megegyezik az 1-2 héttel korábbi szinttel és a többi egyetemi városban is stabilak maradtak az árak” – idézi a friss anyagot az MTI.

Az elemzésből az is kiderült, hogy Budapesten 65 ezer forint egy kiadó szoba havi átlagára, míg Debrecenben, Pécsen és Miskolcon egyaránt 35 ezer forintot kérnek ugyanezért, Szegeden és Győrben pedig 45 ezer forintot kell adni értük.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben kiemeli: a piac élénkülése, a felpörgő kereslet idáig nem járt együtt a bérleti díjak emelkedésével, részben a kínálatbővülés miatt. A fővárosban és az egyetemi városokban a hosszú távú kiadásnál stabilizálódás látszik a bérleti díjakban.

Egyre több a külföldi albérlő Budapesten | Magyar Hang

Minden tizedik bérelt lakásban külföldi állampolgárok tartózkodnak. Arányuk kiemelkedően magas Budapesten, ott eléri a 20 százalékot.

Az albérletpiacon lesz még egy élénkülés várhatóan augusztus utolsó 1-2 hetében, amikorra kiosztják a kollégiumi férőhelyeket. A kimaradó diákok ugyanis albérlettel tudják megoldani a lakhatásukat – tette hozzá a szakértő.

Címkék: albérlet, ingatlan