Közvetlenül érkezhet földgáz Kanadából Európába

Közvetlenül érkezhet földgáz Kanadából Európába

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Eric Bolte)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kanada vizsgálja a lehetőségét annak, hogy a keleti partvidéki kikötőiből közvetlenül Európába exportáljon cseppfolyósított földgázt (LNG) – mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök az Olaf Scholz német kancellárral közös montreáli sajtótájékoztatóján.

„Mindent megteszünk, ami csak lehetséges, hogy hozzájáruljunk a globális energiakínálat és a kapacitások növeléséhez rövid távon” – mondta Trudeau. Kanada „megvizsgálja annak lehetőségét, hogy van-e értelme közvetlenül Európába exportálni LNG-t, van-e üzleti érdeklődés eziránt. Jelenleg is folyik is folyik a gazdasági párbeszéd Kanada és Németország között” – fejtette ki a kanadai miniszterelnök.

Olaf Scholz német kancellár reggel Montreálban folytatott megbeszélést Trudeau-val a háromnapos kanadai látogatása elején, aminek a célja, hogy az elektromos gépjárművek gyártásában használt ritkafémek alternatív forrásairól és energiaügyi kérdésekről tárgyaljon.

Kanadai és németországi kormányzati és gazdasági források szerint a felek egyetértési nyilatkozatokat írnak alá a Volkswagen és a Mercedes-Benz vállalatokkal, miszerint ellátási láncokat fejlesztenek ki az olyan különleges fémek szállításáért, mint a nikkel, a lítium és a kobalt. A kanadai forrás szerint mindkét megállapodás aláírását kedden jelentik be Torontóban  a kanadai forrás szerint.

Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója és Markus Schäfer, a Mercedes-Benz műszaki főigazgatója is a német delegáció tagja.

A szintén Kanadában tartózkodó Franziska Brantner gazdasági ügyekért felelős német államtitkár megerősítette a Reutersnek, hogy a német autóipar a közvetlen lítiumfeldolgozás miatt kanadai beruházást fontolgat. „Kanada szinte minden olyan nyersanyaggal rendelkezik, amivel Oroszország is, de demokratikus és kiszámítható jogi környezetet kínál” – mondta Franziska Brantner.

Németország attól tart, hogy télen tovább csökken az orosz földgázkínálat az Ukrajna orosz katonai megszállását követő nyugati szankciókra adott orosz válasz miatt – magyarázta Robert Habeck német gazdasági miniszter az ARD német közszolgálati csatornának.

„Kanada nyilvánvalóan támogatni kívánja német és európai barátainkat és szövetségeseinket rövid távú kilátásaik miatt” – mondta Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős kanadai miniszter a Reutersnek a múlt héten. Azt mondta, Kanada tiszta hidrogént is képes szállítani Németországnak és Európa több részének, ahelyett, hogy újabb LNG-terminálokat építene, mivel a világ igyekszik csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását. Kanada és Németország kedden Új-Fundland tartományban megállapodást ír alá tiszta hidrogén gyártása és németországi exportja érdekében, ami akár már 2025-ben elkezdődhet –  tette hozzá a természeti erőforrásokért felelős kanadai miniszter.

(MTI)