Leült egyeztetni Varga Mihály és Matolcsy György

Leült egyeztetni Varga Mihály és Matolcsy György

Matolcsy György és Varga Mihály (Forrás: kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szakmai egyeztetés keretében találkozott Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtök reggel – ezt a Pénzügyminisztérium közölte a kormány oldalán. Mint írták, a megbeszélésen áttekintették a magyar gazdaság aktuális helyzetét és a hazai gazdaságpolitika legfontosabb feladatait.

A közlemény szerint az elmúlt évtized gazdaságpolitikájának és a gazdasági ágak együttműködésének köszönhetően Magyarország sikerrel kezelte a covid-járvány okozta válságot. A mostani háborús és szankciós válság megoldásában is kulcsfontosságú a fiskális és monetáris politika további szoros együttműködése. A közös munka hozzájárul ahhoz, hogy letörjük az inflációt, mérsékeljük a kamatokat, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot, és visszatérjünk az egyensúlyi növekedéshez. A rövid tájékoztatás azzal zárul, hogy a felek megegyeztek abban, hogy a stratégiai kérdésekben ezentúl rendszeres személyes egyeztetéseket folytatnak.

Arról ugyanakkor a közleményben nem esik szó, hogy milyen viták voltak akárcsak az elmúlt hónapban is Matolcsy György és a kormány között. A jegybankelnök ugyanis az utóbbi időben élesen kritizálta a kabinet gazdaságpolitikáját. Tavaly decemberben a gazdasági bizottság ülésén többek között arról beszélt, hogy pénzügyi szempontból Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa, és azt jósolta, hogy idén az infláció 15–18 százalék lesz (ennél jóval több, 25 százalék körüli lett az év első három hónapjában), ráadásul a kormány narratívájával szemben ezt nem szankciós, vagy háborús inflációnak nevezte, hiszen még 2021 nyarán indult növekedésnek az energiaárak miatt.

De idén márciusban is beszólt a kormánynak Matolcsy az MNB beszámolójának ismertetésekor. Nagyon fájónak nevezte, hogy elmaradt az oktatás, a felsőoktatás, az egészségügy és a szolgáltatások reformja, hiszen ezek a minőségi fordulat részei lehetnének. Sőt, kijelentette, hogy az Orbán-kormány már a háború, a szankciók és az EU-val való csatározások előtt rossz irányba  tartó gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre. Úgy látja, hogy 2021-ben tévesztettek utat, és egyelőre nem látja, hogy letérnének róla. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a költségvetési hiányt szerinte nem kellett volna elereszteni, ami már közvetlenül Varga Mihálynak szánt vágás volt. 

Matolcsy könyvének március végi bemutatóján is ostorozta a kormány gazdaságpolitikáját, szerinte hazánk letért az egyensúlyi növekedés pályájáról, elakadt a reformfolyamat, és nincsenek elénk kitűzött, mérhető célok sem.