Matolcsy György: elakadt Magyarország felzárkózása 2021-ben

Matolcsy György: elakadt Magyarország felzárkózása 2021-ben

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. március 8-án. (MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megint letért Magyarország az egyensúlyi növekedés pályájáról, elakadt a reformfolyamat, és nincsenek elénk kitűzött, mérhető célok sem – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke új könyvének bemutatóján, amelyről a Növekedés.hu számolt be. 

A jegybankelnök új könyvében a 2002-2008 között, a Heti Válaszban megjelent írásait foglalta össze, és a könyvben szerepel egy úgynevezett palackposta is, amely következtetéseket von le az elmúlt 20 év és a cikkek alapján a siker receptjéről és a kudarcok elkerüléséről. Vissza kellene térni a reformokhoz, mert letért az egyensúlyi növekedési pályáról Magyarország, és elakadt a felzárkózási folyamat. Magyarország valódi erősségeire kell építeni a sikeres gazdaságpolitikát, ilyen az egészségipar, a tudás, az oktatás, a tehetség, a víz, és az élelmiszeripar – fogalmazott a jegybankelnök. Szerinte „mindenki hibázhat, sosem késő korrigálni”. 

Matolcsy György beszédében kiemelte, hogy 2010-ben újranyílt a pálya hazánk felzárkózása előtt, ám „2021-22-23-ban mintha bezárulna a magyar gazdasági felzárkózás útja”. Ezt azonban nem szabad hagyni, a magyar sikert keresik továbbra is. A siker receptjét szerinte mindig is az egyensúlyi politika jelentette, most azonban Magyarország megint letért az egyensúlyi növekedés útjáról. – Öt év reformja hozott öt év felzárkózást, de elmaradt az új reform, és azzal fenyeget, hogy lassul a felzárkózás – tette hozzá. Adattal is igazolt a felzárkózás elakadását: 2021-ben az uniós átlag 76 százalékáról visszaestünk 75 százalékra.

– 2021-ben gazdaságpolitikai hibák következtek be, egy ködbe burkolódzó gazdaságpolitikát találunk – vélekedett az elnök. Mint mondta, jövőkép nélkül eddig még senkinek sem sikerült a felzárkózás, ezért mérhető célokból és ahhoz rendelt időpontokból álló jövőképre van szükség. Szerinte az nem mérhető cél, hogy Európa első öt országába kerüljünk, márpedig csak az a célkitűzés teljesülhet, ami mérhető. Úgy látja, bezáródni látszik az az út, hogy 2030-a utolérjük az uniós átlagot. – Ha nem indul újra a reformpolitika, akkor nem tudunk visszatérni a felzárkózás útjára – húzta alá.

A jó célok között említette például az energiafüggetlenséget, amely már a 2009-es programban is szerepelt. Magyarország Európa vezető egészségügyi központja lehet, és a gyógyászati iparban a vízre is lehet építeni – tette hozzá. Kiemelte: az az ország nyer, amely az erősségeire támaszkodik, és nem hagyja, hogy mások mondják meg, mi a jó neki.

Mint arról korábban lapunk is írt, a jegybankelnök az utóbbi időben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nyíltan elkezdte kritizálni a kormány gazdaságpolitikáját.