Magához tért az ipari termelés

Magához tért az ipari termelés

Képünk illusztráció, egy autógyár üzemcsarnoka (Fotó: REUTERS/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 A mínuszosra sikerült március és április után májusban 1,4 százalékkal nőtt a magyar ipari termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggel közzétett első becsléséből.

A KSH adatai szerint 2022 májusában az ipari termelés 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de a munkanaphatásoktól megtisztítva a termelés csak 3,4 százalékos pluszt mutat. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 májusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában.

A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás kisebb, a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nagyobb mértékben nőtt. A termelés az év első öt hónapjában 5,9 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.

Címkék: ipari termelés, KSH