Magyarországon a harmadik legalacsonyabb az órabér az unión belül

Magyarországon a harmadik legalacsonyabb az órabér az unión belül

Az uniós közös valuta, az euro szimbóluma az Európai Központi Bank székhelyének is helyet adó németországi Frankfurt városában (Fotó: Mauro Sbicego/Unsplash) Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak Romániában és Bulgáriában alacsonyabbak az órabérek, mint Magyarországon – írja az Eurostat adatai alapján a Penzcentrum.hu.

Az Eurostat által évente elkészített munkaadói bérköltség-index alapján 2021-ben az átlagos órabér az EU-n belül 32,8 euró volt, mai árfolyamon 13 600 ezer forint. Ehhez képest a magyar átlagos órabér az adatok szerint csupán 10,4 euró, vagyis 4300 forint, ami csupán harmada az európai átlagbérnek. Ezzel nálunk volt a harmadik legalacsonyabb az óránkénti fizetés átlagos összege, ennél rosszabbul csak Romániában (8,5 euró; 3500 forint), valamint Bulgáriában (7 euró; 2900 forint) kerestek a munkavállalók – írja a Penzcentrum.hu.

Az uniós átlag tavaly 32,8 euró (13 600 forint), ennek nagyjából egyharmadába került a magyar munkaerő foglalkoztatása 2021-ben. A kutatásban az átlagos órabéreket a munkaadói költségek alapján határozzák meg a 10 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek esetében, amibe nem csak a fizetések tartoztak bele, de az egészségügyi járulékok és az adók is – írja a Penzcentrum.hu. A portál szerint ez alapján tavaly órabérre lebontva a cégeknek Dániában kellett fizetni a legtöbbet a munkavállóik után, 46,9 eurót, közel 20 ezer forintot. A második helyen Luxemburg végzett 43 euróval (18 ezer forint), míg Belgiumban volt a harmadik legmagasabb a foglalkoztatás óránkénti költsége: 41,6 euró (17 300 forint).

Szlovákiában 14,2 euróra (6 ezer forint) jön ki az órabér, míg Csehországban 15,3 euró (6400 forint), Szlovéniában 21,1 euró (8800 forint) ez  a munkáltatói költség. Magyarországhoz egyébként a munkaerőköltségekben a legközelebb Horvátország van 11,2 euróval (4700 forint)

 

 

Címkék: munkabér, órabér