Már hetedik hónapja esik vissza az építőipar teljesítménye

Már hetedik hónapja esik vissza az építőipar teljesítménye

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júniusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette kedden a Központi statisztikai Hivatal (KSH).

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 20,5 százalékkal visszaesett. Ez is arra utal, hogy elsősorban az állami megrendelések hiánya rontja az adatokat. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 8,1 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésében 24,6 százalékkal kisebb volt a termelés. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,4 százalékkal kisebb volt a májusinál. Az építőipar termelői árai 17,2 százalékkal nőttek a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

A megkötött új szerződések volumene 16,7 százalékkal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 40,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 14,4 százalékkal visszaesett a 2022. júniusi bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 26,1, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké pedig 40,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

2023 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 7 százalékkal csökkent. Nem csoda egyébként, hogy az építőipar csökkenő trendben van, hiszen az Orbán-kormány a tavalyi választási pénzszórás után számos fejlesztést leállított. A felfüggesztett beruházások listájáról ITT írtunk.