Matolcsy: Varga Mihály meggondolatlanul beszél az árfolyamról

Matolcsy: Varga Mihály meggondolatlanul beszél az árfolyamról

Matolcsy György és Orbán Viktor a nemzeti tőkésosztály létrehozásán dolgozik (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Mihály ugye nem hiszi, hogy használ Magyarországnak, amikor – nem először – meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról? – tette fel a kérdést a Növekedés.hu-ra írott cikkében a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György haragját az váltotta ki, hogy a miniszter kijelentette, vége van az új magyar aranykornak. A jegybankelnöknek viszont jó híre van: annyira nincs vége, hogy még évtizedekig tart, és eközben sikeresen felzárkózunk majd a nyugati életminőséghez.

Matolcsy szerint folytatódni fog a „már hét éve tartó felzárkózás”, ami nyomán évente nagyjából két százalékkal közeledünk az uniós átlaghoz. „Az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelése (2010-2012 között) után dinamikusan közeledünk (2013-2019) a déli államokhoz, az északiakhoz, a franciákhoz, a hollandokhoz, Ausztriához és Németországhoz egyaránt” – írta Matolcsy György.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az sem igaz, hogy a német gazdasági lassulás nem gyűrűzhet be Magyarországra. Úgy látja, inkább fel kellene készülni erre az eshetőségre. A leginkább viszont az bosszantotta fel Matolcsyt, hogy Varga „miniszterünk” szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie.

„Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta?”

– sorolta kérdéseit a jegybankelnök, aki szerint a nemzeti banknak nincs árfolyamcélja, mert tartja magát a törvényi előírásokhoz.

„Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyam szintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében? Ugye nem kezdeményezi az árfolyam rögzítését? Nem hiszi, hogy a forint árfolyamát mozgató török, dél-afrikai, argentin és egyéb eseményeket irányítani tudja? Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti? Ugye azt sem hiszi, hogy használ Magyarországnak, ha – nem először – meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról?” – zárta cikkét Matolcsy, a végén egy ősi bölcsességre felhívva Varga figyelmét. Az ószövetségi gondolat szerint érdemes vigyázni a gondolatokra, mert szavak lesznek belőlük, azokból tettek, amikből a személyiség lép elő, az egyéniség pedig végül a sorsunkká válik.