Még sosem mértek ekkora drágulást a nyugdíjasoknál

Még sosem mértek ekkora drágulást a nyugdíjasoknál

Fotó: Unsplash/Claudio Schwarz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amióta külön mérik a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti áremelkedést, még sohasem találkoztunk ilyen magas adattal – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése alapján a Világgazdaság.

Júliusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt, ez a legmagasabb 2002 januárja óta, vagyis amióta ezt mérik. Az elmúlt húsz és fél évben az eddigi rekord 112,4 százalék volt, 2007 márciusában.

Az általános és a nyugdíjasokra számított fogyasztóiár-index eltérésének alapja a fogyasztási szerkezetben levő különbség – áll a KSH elemzésében. A nyugdíjas árindex szűkebb, kevesebb termékcsoportot ölel fel, mint az általános. Nem tartalmazza a nyugdíjasok fogyasztásához nem köthető tételeket, így például a gyermekneveléssel, -gondozással kapcsolatos tételeket, ide tartoznak olyan fogyasztási cikkek és szolgáltatások, mint az iskolai, az óvodai, a bölcsődei étkezés, a gyermekruházat, a tanszer és az oktatási szolgáltatások. A gyógyszerek esetében például az átlagos indexben 2,7, a nyugdíjasoknál viszont 5,8 százalék a súlyozás, de az élelmiszerek és a háztartási energia részaránya is magasabb, míg a ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeké alacsonyabbak.

A Világgazdaság idézte a Nyugdíjgurut is, aki arról írt hogy a magas nyugdíjas-infláció miatt a júliusit követően novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke szeptemberben válhat ismertté.