Megbüntette Mészáros Lőrinc alapkezelőjét az MNB

Megbüntette Mészáros Lőrinc alapkezelőjét az MNB

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tízmillió forintos bírságot szabott ki az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt.-re a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mészáros Lőrinc alapkezelőjével szemben az elektronikus portfólió-nyilvántartásra, az ügyfélmegbízások rögzítésére, valamint az informatikai tartalék szerver működésére vonatkozó előírások megsértése miatt szabtak ki büntetést.

Az MNB korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot folytatott az alapkezelőnél, a 2018. február 1-jétől a vizsgálat végéig tartó időszakot tekintették át. Kiderült, az egyes alapok esetében használt rendszer nem felel meg teljesen a portfólió-nyilvántartási rendszerrel szembeni követelményeknek. Az MNB kötelezte Mészáros alapkezelőjét, hogy valamennyi adatot időben rögzítse a nyilvántartási rendszerében, ezzel biztosítva a nettó eszközérték pontos alátámasztottságát.

Hiányosságot mutattak ki az alapkezelő letétkezelői kapcsolatának dokumentáltságában is. Felszólították továbbá az OPUS-t, hogy biztosítsa az egyedi eszközökre vonatkozó befektetési döntések meghozatalának és végrehajtásának elkülönítését az ügyletek elszámolásától és adminisztrálásától.

Fény derült arra is, hogy az alapkezelőnek nem volt megfelelő fizikai tartalék kiszolgáló szervere.

Összesen 9,75 milliós felügyeleti bírságot szabtak ki az alapkezelőre, amelynek egyedüli részvényese Mészáros Lőrinc.