2010: amikor kiömlött a zagy

2010: amikor kiömlött a zagy

Kolontári férfi háza romjai között 2010. október 6-án (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Kétezer-tíz október 4-én nem sokkal 12 óra után átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyára vörösiszap-tárolójának gátja. A tározóból húsz perc alatt több mint 1,6 millió köbméternyi lúgos, maró hatású zagy ömlött ki, elárasztva Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket. A maró folyadék negyven négyzetkilométernyi területet árasztott el, az ipari katasztrófa tíz ember halálát okozta. Több mint kétszázan megsérültek. A természetben is komoly károk keletkeztek: kipusztult a Torna-patak teljes élővilága, ugyanez történt a Marcal-folyóval a Torna-patak torkolata alatt, a vörösiszap elérte a Rába folyót, és bekerült a Dunába is.

A NER-szellem vasútja és luxusjachtja | Magyar Hang

A balesetet követően szinte azonnal büntetőeljárás indult ismeretlen tettesek ellen. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az ipari katasztrófa másnapján azonnali hatállyal felfüggesztette az ajkai timföldgyár termelőtevékenységét, és kötelezte a cég tulajdonosát a megsérült tározó helyreállítására. Az ipari katasztrófát okozó cég vezetőinek cinizmusát jól jellemezte az államtitkári intézkedésre adott válaszuk, miszerint nem értették, miért függesztették fel az üzem működését. Ekkor még többen az életükért küzdöttek a kórházban, és még voltak olyan eltűntként nyilvántartottak, akiknek a holttestét napokkal később találták meg.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang október 18-án megjelent 2019/42. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/42. számban? Itt megnézheti!