Megéri távol-keletieket foglalkoztatni Szombathelyen

Megéri távol-keletieket foglalkoztatni Szombathelyen

Szombathely központja (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emelkednek a bérek az autóipari beszállítóknál, szakképesítés nélkül is lehet már nettó háromszázezret keresni – derül ki a TDK Szombathely ügyvezetője, Takács Balázs által az Úgytudjuk.hu-nak adott interjúból. A vezető elmondta azt is, hogy hosszú távra terveznek a városban, azt viszont nehéz megjósolni, a fizetésnek mekkora marad a reálértéke. Jelenleg több mint 2600 dolgozójuk van, a nyárhoz képest körülbelül száz fővel nőtt a létszám.

Továbbra is dolgoznak ugyanakkor kölcsönzött munkaerővel, Takács szerint megéri a Távol-Keletről jött munkaerőt foglalkoztatni. Jelenleg a dolgozók öt százaléka külföldi állampolgár, illetve közel tizenhárom százalék a határon túli magyarok aránya. A törvény egyébként úgy szól, hogy a külföldi munkavállalók aránya maximum harminc százalék lehet. – Én úgy gondolom, előbb-utóbb a piac fogja meghatározni, hogy merre változik a törvény. A munkatársaink egy nem túl jelentős százaléka már nagyon régóta külföldről érkezik – mondta a vezető, aki szerint a munkavállalók ötven százaléka szombathelyi vagy a város vonzáskörzetéből jár be dolgozni. A legnagyobb gondnak jelenleg a fluktuációt tartja. Van, hogy bejön egy új munkatárs, megmutatják neki, mi a munka, ő viszont végül más irányba indul el.

Megéri úgy is a távoli országokból munkaerőt foglalkoztatni, hogy adott esetben szállást is a munkaadónak kell biztosítania? – Egyértelmű a matek, hiszen ha főre leosztjuk a dolgot, akkor nem. Ha viszont azt nézzük, hogy szükségünk van mintegy 2000 munkatársra a gépek mellett, akkor egy bértömeget nézünk. Ebben vannak különböző költségek, amikkel számolnunk kell. Ilyen például a szállásoltatás költsége is. Ez sokszor vitára ad okot a dolgozóink között is – közölte Takács. De ilyenkor mindig elmondta, hogy a távolról érkező kollégák négyen osztoznak egy lakáson, és a legtöbben talán csak évente láthatják a családjukat.