Hallgat a kormány, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltsége miért adja drágábban a gázt

Hallgat a kormány, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltsége miért adja drágábban a gázt

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Viresol Kft. visontai búzakeményítő üzemének átadásakor 2019. február 11-én (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beszédesen hallgat a kormány arról, miért nagyobb a földgáz számla, ha Mészáros Lőrinc érdekeltségén keresztül kapják a földgázt az emberek – írta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és frakcióvezetője szerdai Facebook-bejegyzésében.

Bő egy hónapja tette fel a kérdést a kormánynak, hogy mi az oka annak, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS TIGÁZ Zrt. földgázelosztási területén élő lakossági földgázfelhasználók az 1729 m3-es éves átlagos földgázfogyasztásuk után akár nyolcezer forinttal is többet fizetnek a földgázért, mint az ország más területein élő, lakossági földgázfogyasztók.

Mint az MVM díjkalkulátorból kiderül, egy budapesti átlagos földgázfogyasztó – ahol az állami MVM FŐGÁZ Kft. a földgázelosztó – éves földgáz számlája mindössze 205 899 forint, ezzel szemben például egy szerencsi átlagfogyasztású háztartás – ahol a Mészáros érdekeltségű OPUS TIGÁZ Zrt. a földgázelosztó – éves földgáz számlája 214 009 forint, vagyis több mint nyolcezer forinttal drágább.

Tóth Bertalan szerint a Mészáros-érdekeltségű cég drágább szolgáltatása különösen fájó, ha figyelembe vesszük, hogy jellemzően az ország legszegényebb, leghátrányosabb területein biztosítja a földgázellátást. De hiába tette fel a kérdést, hogy miért engedi ezt a kormány. Koncz Zsófia államtitkár – akinek a borsodi választókerülete egyébként éppen érintett, és akinek Palkovics László megbízásából választ kellett volna adnia – gondosan elkerülte a válaszadást.

Hozzátette: a saját választóit sem tisztelte meg azzal, hogy megpróbálja megválaszolni a kérdést, pedig „még segítséget is kérhetett volna családon belülről”, hiszen édesanyja, Konczné Kondás Tünde tagja az OPUS TIGÁZ Zrt. igazgatóságának.