Milliókat takarítottak meg, akik maradtak a magánnyugdíjpénztárakban

Milliókat takarítottak meg, akik maradtak a magánnyugdíjpénztárakban

Fotó: Unsplash/Mufid Majnur

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Jól jártak azok, akik nem engedtek a kormány tíz évvel ezelőtti fenyegetésének, és megtartották magánnyugdíjpénztári tagságukat – derült ki a Napi.hu összesítéséből. Ismert, a tagok befizetései 2010 novemberétől kerültek a tb-kasszába, a több mint hárommillió tag pedig dönthetett, marad-e vagy inkább áttér az állami rendszerre.

A Fidesz-kormány akkor azzal próbálta zsarolni a tagokat, hogy aki marad a magánnyugdíjpénztárban, annak egyáltalán nem lehet majd állami nyugdíja. Ezek után elsőre mindössze százezren nyilatkoztak arról, hogy nem kívánnak váltani. A 2012-es visszalépési lehetőség után aztán a számuk hatvanezerre apadt, most pedig már csak 54,4 ezren vannak. A korábbi 19 magánnyugdíjpénztárból 2020-ra 4 maradrt.

Az állam azt állította, akik átlépnek, azok cserébe megkapják a befizetéseik utáni reálhozamot. Ez viszont végül átlagosan mindössze hetvenezer forintot jelentett.

Az elmúlt tíz évben több mint 1100-an voltak, akik maradtak a pénztáruknál, és elérték a nyugdíjkorhatárt. Ők pedig a riogatással szemben megkapják most az állami nyugdíjat, illetve szintén felvehették a befizetéseik utáni reálhozamot, ami mindegyik pénztárnál milliós nagyságrendű volt. Az MKB ügyfelei átlagosan több mint 7,2 millióval rendelkeztek, míg a Budapestnél lévők 7,3 millióval. A Szövetséggel szerződöttek átlagos egyenlege 4,9 millió forint körül volt.