Miskolcon érdemes közvetlenül egy céget felkutatva állást keresni? (X)

Miskolcon érdemes közvetlenül egy céget felkutatva állást keresni? (X)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Régen mindenképp érdemes volt közvetlenül egy céget felkeresni, ha állást kerestünk. De főleg azért, mert nem is nagyon volt már lehetőségünk. Ma már viszont számos egyéb módunk is van az álláskeresésre. Akkor mégis, van értelme közvetlenül egy céget felkeresni? Lássuk!

Állást keresni számos módon lehet

Ma már az internet világában pár kattintás alatt bármit megtalálhatunk, ha jó helyen keressük. Az álláshirdetéseket is megtalálhatjuk ugyanígy.

Ha például Miskolcon keresünk magunknak munkát, akkor csak beírjuk a keresőbe, hogy „Miskolc” és hogy „állás”, és már meg is találtuk a megfelelő oldalt, ami nagy valószínűséggel épp a MiskolcÁllás portál lesz. Náluk is találhatunk cégeket, melyek munkavállalókat keresnek, elég ha megnézzük ezt az aloldalukat: https://miskolcallas.hu/vallalatok.

De ha már most is van olyan kiszemelt cég, ahol szívesen dolgoznánk, akkor kereshetünk úgy is, hogy a vállalat nevét ütjük be. Persze először érdemes a fenti linken megnézni, hogy van-e az adott cégnek nyitott pozíciója, de így megtalálhatjuk a weboldalukat és a közösségi média megjelenéseiket is. Márpedig ezeken is találkozhatunk álláshirdetésekkel a kiszemelt cégtől.

De van egyáltalán értelme így felkeresni őket? Akár úgy is, hogy nincs meghirdetett pozíciójuk?

Érdemes közvetlenül egy céget megkeresni állás ügyben?

Mindenképp érdemes. Ha már van kiszemelt cég, akkor miért ne lenne érdemes mindent megtenni azért, hogy ott helyezkedhessünk el? Igen is, meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt. És higgyük el, a legtöbb cégnél szeretik azt, ha valaki a sarkára áll, proaktív, és nem fél az elutasítástól! Ezek sok plusz pontot hozhatnak számunkra, ha mégis oda kerül a sor, hogy behívnak egy interjúra.

Nem tudhatjuk, hogy van-e folyamatban lévő álláshirdetésük is, annak ellenére, hogy kirakva még nem találtuk meg sehol. De még ha nincs is, akkor is a fent említett pozitívumokra biztos emlékezni fognak, így valószínűleg hamar eszükbe fogunk jutni, ha épp olyan pozíció nyílik, amibe mi is pont beleillenénk.

De még mielőtt belevágnánk akár egy jelentkezésbe, akár egy önéletrajz elküldésébe, érdemes jól felkészülnünk!

Készüljünk fel! Önéletrajz és motivációs levél

Ez a két dokumentum az, amit általában egy állás megpályázásához el kell küldenünk. Nem mindegy tehát, hogy ezek miből állnak!

Amitől mindenképp tartsuk távol magunkat, az a hazugság! Azzal nem fogunk jól járni, már jó eséllyel rövid távon sem.

Arra is nagyon figyeljünk, hogy lehetőleg csak olyan dolgokat emeljünk ki, amik kapcsolódnak az adott pozícióhoz. Egy önéletrajznak nem gyűjtőpontnak kell lennie, ahol minden eddigi tanulmányunk, elvégzett munkánk, megszerzett papírunk egy helyen meglesz. Sokkal inkább kell egy az adott állásra specializálódott marketinganyagnak lennie, melynek a fő célja az, hogy eladjon minket!

Van tehát értelme annak, hogy közvetlen keressünk fel cégeket. De tennünk is kell azért, hogy felfigyeljenek ránk!