Nagy a baj, leállt az acélgyártás a Dunaferrben

Nagy a baj, leállt az acélgyártás a Dunaferrben

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tarthatatlanná vált a Dunaferr helyzete, az egyik nagyolvasztó hetekkel ezelőtti leállítása után pénteken a cég arra kényszerült, hogy leállítsa a másik nagyolvasztóját is. A leállás közvetlen oka, hogy a koksz beszállítását évtizedek óta végző Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást. A kokszhiány miatt bekövetkezett leállás azt jelenti, hogy jelenleg nincs lehetőség nyersvas- és acélgyártásra a Dunaferrnél – derül ki a cég közleményéből, melyet a 24.hu idézett. A társaság szerint a túlélésére az egyetlen esély, hogy a termelést fent tudja tartani, és rövid távon újra tudja indítani a nagyolvasztóit, mert a hosszabb leállás – az újraindulás műszaki kockázatai és költségei miatt – ellehetetlenítené a működését.

Az egyetlen megoldás az lehet, ha a szükséges mennyiségű és minőségű koksz beszállítását újra, legkésőbb egy héten belül megindítja a DBK, tették hozzá, megjegyezve, hogy közép- és hosszabb távon pedig a túlélés egyetlen lehetőségét az állami beavatkozás jelentheti.

A közelemény szerint az orosz-ukrán háború, az Európára rászakadó energiaválság, valamint logisztikai nehézségek mára a Dunaferrt olyan helyzetbe sodorták, amivel a társaság egyedül képtelen megbirkózni. A kiutat a Dunaferr számára is a kormányzati intézkedések lehető leggyorsabb bevezetése jelentheti.