Nagy Márton szerint Európa gazdasági háborúban áll az Egyesült Államokkal

Nagy Márton szerint Európa gazdasági háborúban áll az Egyesült Államokkal

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) konferenciáján a Corinthia Budapest szállodában 2022. november 30-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Index.hu-ra írt véleménycikkében magyarázza el a közvéleménynek Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter, hogy döntően az Oroszországgal szembeni uniós szankciós politika eredményeként Európa vesztésre áll az Amerikai Egyesült Államokkal szembeni gazdasági háborúban. Ugyanakkor a blokkosodást elutasító Magyarország hídszerepet tölt be mind geopolitikai, mind pedig gazdasági értelemben. Ebben kulcsszerep hárul az újraiparosításra, amelynek révén Magyarország az akkumulátorgyártás terén 2027-re Kína, Amerika és Németország után a negyedik legnagyobb tényező lesz világszinten. Ezzel a magyar járműipar súlya a GDP 30 százalékát is elérheti a jelenlegi közel 20 százalékról.

A gazdasági miniszter elemzésében kitér arra is, hogy a Biden-kormány „Trumpnál is Trumpabb”, immáron gazdaságpolitikájának meghatározó eleme, hogy az USA Európából – amelyet az orosz-ukrán háború már „beteg emberként” ért – átcsábítsa az ipari nagyvállalatokat az alacsonyabb energiaárakkal és jelentős állami támogatásokkal. Ennek eszköze az antiinflációs törvény, amely célzott adókedvezményeket, támogatásokat, kedvezményes hiteleket kínál az ipari szereplőknek. Ezzel a törekvéssel szemben Magyarország felveszi a kesztyűt, mégpedig lényegében ugyanezekkel az eszközökkel: vissza nem térítendő állami támogatásokkal és kedvezményes hitelekkel.

Íme néhány, a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter cikkének legerősebb állításaiból:

  • „A globalizáció helyett tehát a lokalizáció az új irány. Az, hogy az IMF szerint a világ széttöredezése a globális GDP 7 százalékába is kerülhet, nem szempont. Ezzel a világ a hidegháborús gazdasági blokkosodás korába térhet vissza.”
  • „A régi cél most megvalósíthatónak tűnik az Egyesült Államok számára, hiszen Európa, belekényszerülve az Oroszországgal szembeni kudarcos gazdasági és szankciós háborúba, rég volt ilyen legyengült, kiszolgáltatott és bizonytalan állapotban, amit a vállalatok sem szeretnek tartósan elviselni. Ilyen környezetben az amerikai ajánlat a gazdasági édenkertet villantja fel Európa cégei előtt.” 
  • „Ott tartunk tehát, hogy bebizonyosodott: a gazdasági szankciók új gazdasági háborút szülnek, ezúttal már a szövetségesek között is.”
  • „A cél tehát megváltozott, már nemcsak az energiaválság, de USA ellen is védekeznünk kell.”
  • „Míg több fejlődő ország az idő előtti dezindusztrializációtól és a közepes fejlettségi csapdába való beragadástól retteg, hazánkban épp most köt szövetséget a nyugati és a keleti autógyártás.”
  • „Geopolitikai és gazdasági híddá válunk, és mivel a híd összekapcsol, sokan akarnak majd rálépni. Össze kell kapcsolnunk a blokkokat, reményeink szerint ezzel a nemzetközi értékláncokat bevonva építhetjük meg a jövőbe vezető hidat is.”