Egyelőre hiába várnak a napelempályázat nyertesei

Egyelőre hiába várnak a napelempályázat nyertesei

Napelemek a háztetőn. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mi is tűkön ülve várjuk, hogy megérkezzenek a támogató határozatok – nyilatkozta a Magyar Hangnak Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke. A napelemes szövetség vezetőjétől azt kérdeztük, mikorra várható, hogy eredményt hirdetnek a hatalmas érdeklődést kiváltó „Lakossági napelemes rendszerek támogatása” című pályázat igénylői között. A tavaly indult, száz százalékos állami támogatással meghirdetett, 200 milliárd forintos program első lépcsőjében pályázók minden bizonnyal örömmel olvasták a választások előtti híreket, miszerint az értékelési rendszert megváltoztatták.

Eszerint megszüntették az eredeti kiírásban szereplő pontrendszert, így már nem jelent előnyt a pályázatnál a nevelt gyermekek száma, illetve az, ha valaki hátrányos térségben él. Lényegében minden jogosult pályázata nyertes lesz, vagyis mindenki számíthat az állami támogatásra, akinek családjában az aktív keresők egy főre jutó jövedelme kisebb, mint 4,85 millió forint.

Eddig az elmélet, a gyakorlat azonban azt mutatja, hiába a rég – február 6-án – lejárt beadási határidő, nyoma sincs a támogató határozatnak, nemhogy a támogatásnak.

Olvasónk például idén január ötödikén adta be pályázatát, de 120 nap elteltével sem kapott választ, hogy nyert-e. Pedig a pályázat keretösszegének megemelésekor, március elején az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) bejelentette, minden jogosult pályázó megkapja az igényelt támogatást. Kereste a pályázatot lebonyolító vállalkozást, de ott nem tudtak felvilágosítást adni ügyének állásáról. Azt tanácsolták, érdeklődjön az ITM-nél. Hosszú ideig hívogatta a minisztérium ügyfélszolgálatának számait, de nem vették fel a telefont.

Az iparágban jártas szakértők a választások közeledtével magyarázták, hogy jelentősen enyhítettek a feltételeken márciusban. Arról is hallani véleményeket, hogy az eredményhirdetés elhúzódásának anyagi okai vannak. A magyar kormány ugyanis az Európai Unió Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz (RRF) – röviden helyreállítási terv – forrásainak felhasználásával szeretné finanszírozni a pályázatot, ez a forrás azonban egyelőre nem áll rendelkezésre. Ennek oka, hogy a magyar helyreállítási tervet nem fogadták el, mert a korrupciós kockázatok miatt nem látják biztonságban az unió által biztosított forrásokat. A másik oldalon pedig a hibás gazdaságpolitika és a választások előtti osztogatás – 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége, a gyermeket nevelőknek járó személyi jövedelemadó visszatérítés, a 13. havi nyugdíj – miatt az egekbe ugrott a költségvetés hiánya, így nincs miből finanszírozni a pályázatot.

Az ügyre vonatkozó kérdéseinkkel megkerestük az ITM sajtóosztályát, de lapzártánkig nem kaptunk választ arra, hogy mikor várható a pályázat eredményhirdetése, valóban minden jogosult támogatáshoz jut-e, illetve hogy az év második felében várható második pályázati szakaszban is hasonló feltételekkel pályázhatnak-e az érdeklődők.

Pedig ezen támogatások felhasználásával egy újabb lépést lehetne tenni a magyar lakásállomány zöldítése irányába oly módon, hogy közben a pályázó rezsiköltségei is jelentősen csökkennének. Az eredeti pályázatban ugyanis háromféle beruházásra lehetett támogatást kérni.

Napelemes rendszer kiépítésére csaknem 2,9 millió forint támogatás járt volna. Ha valaki a napelemes rendszert akkumulátorokkal egészítette volna ki, elektromosra váltotta volna fűtési rendszerét, korszerűre cserélte volna ki az épület nyílászáróit, akkor 9,4 millió forint támogatást igényelhetett. Aki pedig mindezt hőszivattyúval akarta kiegészíteni, az 11,55 millió forint támogatásra számíthatott.

A pályázat honlapjának tanúsága szerint az év második felében várható következő lépcsőben egyszerűsítették a feltételeket, és már csak kétféle célra fogadnak be pályázatokat. Ezek szerint megmaradt a napelem telepítésére igényelhető 2,9 millió forintos támogatási lehetőség, kiesett viszont a középső elem. Így az egyszerű napelemes beruházás mellett megmaradó másik lehetőség szerint a pályázó a napelemes rendszert akkumulátorokkal egészítheti ki, elektromosra válthatja fűtési rendszerét, korszerűre cserélheti az épület nyílászáróit, és mindezt hőszivattyúval egészítheti ki 11,3 millió forintos támogatással.