Négy százalék alá ment az éves infláció

Négy százalék alá ment az éves infláció

Ultrafeldolgozott élelmiszerek egy amerikai szupermarket polcain. (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepetésre lassult az infláció: júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Májushoz viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, az élelmiszereké 0,3 százalékkal csökkent – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,1 százalékkal nőtt, ezen belül a cukoré 27,4, a büféáruké 9,2, a csokoládé és kakaóé 9,1, a gyümölcs- és zöldségléé 8,7, az éttermi étkezésé 8,1, a sertéshúsé 7,8, az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6 százalékkal emelkedett. A termékcsoporton belül a tojás ára 22,3, a liszté 19,2, a tejtermékeké 10,2, a száraztésztáé 10,0, a kenyéré 8,2, a tejé 6,2, a baromfihúsé 5,5 százalékkal csökkent. A szolgáltatások 9,7 százalékkal drágultak, a szeszes italok, dohányáruk ára 4,2, ezen belül a dohányáruké 4,7 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkek 4,1 százalékkal drágultak. A háztartási energia 2,7, ezen belül a vezetékes gáz 5,2, az elektromos energia 2,4 százalékkal olcsóbb lett a KSH szerint. A tartós fogyasztási cikkekért 1,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ez utóbbin belül a használt személygépkocsik ára 8,8 százalékkal csökkent, a járműüzemanyagok viszont 3,2 százalékkal drágultak.

Májushoz viszonyítva egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan nem változtak. Az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 4,4 százalékos árcsökkenése következtében. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt. A fentiek mellett a cukor ára 2,1, a tojásé 1,7, a párizsi és kolbászé 1,1 százalékkal csökkent, a kávé, illetve a csokoládé és kakaó ára 1,2-1,2, a büféáruké 0,9, a baromfihúsé 0,6, a tejé 0,3 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben, 1,0 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk, valamint (szintén 1,0 százalékkal) a szolgáltatások drágultak, utóbbin belül az üdülési szolgáltatások 4,4, a társasházi közös költség 1,4, a lakbér 1,1 százalékkal. A háztartási energiáért 2,3, ezen belül a vezetékes gázért 4,6 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok ára 3,4 százalékkal csökkent.

Az infláció lassulására számított Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is, de ennél kisebb mértékű fékeződést tartott valószínűnek. Előzetesen a szakértők arra számítottak, hogy a májusi 4 százalékról 3,9 százalékra mérséklődik az infláció. Szerinte első ránézésre tehát azt is gondolhatnánk, hogy ismét kedvezően alakult az infláció, de a részletes adatokat megvizsgálva már közel sem ennyire kedvező az összkép. Így például a feldolgozatlan élelmiszerek ára érdemben csökkent, miközben a feldolgozott élelmiszereké jelentősen felfelé módosult havi alapon. Szintén komoly drágulás volt megfigyelhető a dohánytermékek esetében. A dezinflációt ráadásul leginkább az úgynevezett maginfláción kívüli tételek segítik, a maginfláció csökkenése pedig felfelé mozdult és 4,1 százalékos értéket vett fel júniusban. A Portfolió szerint ha az elmúlt három hónap maginflációs tendenciáit nézzük, akkor azt látjuk, hogy az árak alakulása nagyjából egy 6 százalékos inflációnak felel meg. Vagyis közgazdasági értelemben egyáltalán nem jelenthetjük ki, hogy az infláció véget ért Magyarországon.