Néhány fontos változás az adózás terén 2023-tól (x)

Néhány fontos változás az adózás terén 2023-tól (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés elfogadta a 2023-as adócsomagot illető törvényjavaslatot, így idén számos változás lépett életbe. Az alábbi információk egyaránt hasznosak a könyvelők, a könyvelő nélkül vállalkozók és természetesen azok számára is, akiket érdekelnek a változások.

Idén is van mire figyelniük a vállalkozóknak a 2023-tól követendő adótörvény elfogadott pontjai miatt. Mivel a változásoknak még nincs gyakorlata, előfordulhat hogy évközi korrekcióra még sor kerülhet.

Automatikusan jár a 25 év alattiak adókedvezménye

2023-tól automatikusan jár a 25 év alattiak adókedvezménye, így számukra csökken az szja mértéke. Ezt a kedvezményt nem lehet minden összevonandó jövedelemre igénybe venni. Például végkielégítés vagy ingatlan bérbeadásából származó jövedelem esetén nem lehet élni a 25 év alattiak adókedvezményével.

A NAV feltünteti a bevallási tervezetben az adókedvezményhez szükséges adatokat, amelyet mindenképpen érdemes a kedvezményezettnek vagy a kedvezményezett könyvelőjének ellenőriznie és javítania, amennyiben szükséges. Fontos azzal tisztában lenni, hogy ez az adókedvezmény egyszeri kifizetésekre is jár, akkor is, ha a kedvezményezett a munkahelye mellett megbízási szerződéssel is dolgozik.

A göngyölítéses szabállyal visszamenőleg lehet élni

A változásokat illetően érdemes beszélni a negyedévenkénti bevallásról, a göngyölítéses szabályról és a sávos HIPA-ról. A göngyölítéses szabállyal visszamenőleg lehet vele élni. Havi bontásban kell a bevallást megírni, azonban bevallani és befizetni csupán negyedévente szükséges. Ebbe a csoportba azonban nem tartoznak bele a foglalkoztatónak minősülő átalányadózók.

A nem átalányadózást választó, járulékfizetési kötelezettséggel nem rendelkező egyéni vállalkozóknak továbbra is havonta kell vallani. Idén változás lépett életbe abban a tekintetben is, hogy már nem kell 4 évet várnia annak, aki elveszíti az átalányadózó alanyiságát ahhoz, hogy újra átalányadózó lehessen. Ebben az esetben csak az átalányadózó alanyiság elvesztésének évében és a rákövetkező évben nem lehet ezt az adózási formát választani.

A 80 százalékos költséghányad alá sorolható a személygépjármű-vezető képzés

További változás ebben az évben, hogy a 80 százalékos költséghányad alá sorolható foglalkozások közé bekerült a személygépjármű-vezető képzés. A többes jogviszonyról is érdemes szót ejteni. Ha valaki egyéni vállalkozó és társas vállalkozó, akkor az egyéni vállalkozás tekinthető elsődlegesnek járulékfizetés tekintetében. Ha ezt valaki szeretné megváltoztatni, akkor arról január 31-ig tud nyilatkozni.

A kriptovaluta bevallás esetében is van újdonság, hiszen az Szja. tv. veszteségnek fogja tekinteni a szerzést. Ha a kriptovalutás ügyletben veszteség van, fel kell tüntetni ahhoz, hogy a következő 2 évi nyereséggel szemben el lehessen számolni.

Címkék: adózás