Nyugdíjbiztosítás kisokos egy népszerű pénzügyi tanácsadótól (x)

Nyugdíjbiztosítás kisokos egy népszerű pénzügyi tanácsadótól (x)

Fotó: Stocksnap

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor az időskori anyagi biztonságunkat megalapozó befektetési formát keressük, a nyugdíjbiztosítás egy rendkívül vonzó alternatívának tűnik. Ám ahhoz, hogy biztosak lehessünk benne, a lehető legoptimálisabb megoldást választjuk, óriási segítséget jelent egy pénzügyi tanácsadó iránymutatása. A tendenciák alapján évről évre egyre nagyobb igény mutatkozik a különféle öngondoskodási formákra, a szolgáltatók pedig igyekeznek kiszolgálni ezt a megnövekedett keresletet. Ez azonban azzal jár, hogy megannyi konstrukció közül kellene megtalálni azt az egyet, ami az elvárásainknak a leginkább megfelel, ez pedig egyáltalán nem egyszerű feladat. Egy precízen összeállított kisokos nagy könnyebbséget jelent, ugyanakkor kardinális kérdés figyelembe venni az egyéni preferenciákat is. Kiváló eredményt ugyanis csak személyre szabott megoldásokkal érhetünk el, melynek során a jelenlegi és a jövőben várható élethelyzetünk alapján, közösen kerül kiválasztásra a megtakarítási forma. A Grantis nyugdíjbiztosítás tanácsadói kiemelt figyelmet fordítanak az apró részletekre és támogatásukra nem csak a szerződéskötés pillanatáig, de az utánkövetés során is számíthatunk. Évtizedes tapasztalatuknak köszönhetően pontosan tisztában vannak azzal, hogy adott célkitűzés esetén milyen metódusokkal lehetünk sikeresek. Első körben azonban a legfontosabb, hogy átlássuk, milyen esetekben optimális számunkra ez a konstrukció.

Mitől vált a nyugdíjbiztosítás ennyire népszerű megtakarítási formává?

A statisztikák alapján évről évre emelkedik a megkötött szerződések és az aktív ügyfelek száma, ennek oka pedig a kondíciókban rejlő előnyökben keresendő. A legtöbben amennyire csak lehet, szeretnénk felkészülni a váratlan helyzetekre és gondoskodni szeretteinkről, ha velünk történne valami. Emellett azonban az is fontos, hogy megteremtsük azt a biztos alapot, amire a munkával töltött, aktív éveket követően támaszkodhatunk majd. A nyugdíjbiztosítás egyszerre ad választ mindkét igényre, hiszen a hosszú távú tőkefelhalmozással párhuzamosan kockázati elemet is tartalmaz. Így biztosak lehetünk abban, miszerint egészségkárosodás, vagy haláleset bekövetkeztekor az érzelmi megrázkódtatás mellé legalább hirtelen jött anyagi krízissel nem kell számolni. Elsősorban mégis az elérhető hozam és a kedvező kiegészítő feltételek teszi igazán vonzóvá ezt a formát. Nagyon fontos pozitívum továbbá, hogy a lejárati idő mindig a szerződéskötéskor érvényben lévő nyugdíjkorhatár. Tekintettel arra, miszerint a társadalombiztosítási rendszer egyre gyengébb lábakon áll, nem csak az állami nyugdíjrendszer drasztikus átalakulására kell számítani, de a korhatár további, fokozatos kitolódása is borítékolható. Azaz amellett, hogy jóval alacsonyabb ellátásra számíthatunk, jó eséllyel azt is csak évekkel később kapjuk majd a mostani állapotokhoz képest. Emiatt aztán hatalmas könnyebbséget jelent, hogy a megtakarításainkhoz a jelenleg érvényben lévő kondíciók szerint férhetünk majd hozzá. Végül pedig döntő tényező a nyugdíjbiztosítás után járó adójóváírás, amely a befizetéseink 20 százaléka, de maximum évente 130 ezer forint lehet. Ez a plusz juttatás ugyanis évtizedes távlatokat tekintve olyan extra hozamot garantál, ami rendkívül vonzóvá teszi ezt a konstrukciót. Mielőtt azonban letesszük a voksunkat valamelyik forma mellett, mindenképpen nagyon alaposan böngésszük át a hozzáértők által összeállított kisokos információit és kérjünk útmutatást egy népszerű pénzügyi tanácsadótól.

A legoptimálisabb nyugdíjbiztosítás számtalan tényező függvénye

Tudniillik még a legfőbb paraméterek birtokában sem egyszerű megtalálni a számunkra legoptimálisabb megoldást. Megannyi szempont befolyásolja a sikert és az elköteleződést, ez utóbbi pedig kardinális kérdés, hiszen ha menet közben felhagyunk a befizetéssel, akkor azzal az időskori anyagi biztonságunkat veszélyeztetjük. Teljeskörűen átlátni az esetleges buktatókat viszont önállóan rendkívül nehézkes. Figyelembe kell venni például a kockázatvállalási hajlandóságunkat, a rendelkezésünkre álló futamidőt, a megtakarításra fordítható összeg mértékét, de vizsgálni kell a már meglévő szerződéseinket és azok kondícióit is. Ezek alapján lehet első körben eldönteni, hogy a vegyes, azaz garantált hozamú nyugdíjbiztosítás mellett tegyük-e a voksunkat, vagy inkább a befektetési egységhez kötött módozatot preferáljuk. Alacsony futamidő és rizikóvállalási hajlam mellett az előbbi lehet a jó választás. Ezzel szemben ha szívesen foglalkozunk rendszeresen befektetéseinkkel, van legalább 10-15 évünk hátra a nyugdíjig és nem ijedünk meg némi kockázattól, akkor a unit-linked nyugdíjbiztosítás segítségével jóval magasabb hozamot érhetünk el. Ne felejtsük el azonban, hogy ez egy hosszú távra szóló konstrukció, aminek a sikerességén nagyon sok minden múlik. Elhatározásunkat nagyon alaposan meg kell fontolni és több oldalról is érdemes megvizsgálni. Végül a kisokos információi, illetve egy népszerű pénzügyi tanácsadótól kapott javaslatok szerint szabad csak dönteni.