Öt éve nyomoznak az Arton Capital-ügyben, egy gyanúsítottat sem hallgattak ki

Öt éve nyomoznak az Arton Capital-ügyben, egy gyanúsítottat sem hallgattak ki

Pénz. Képünk csak illusztráció. Fotó: Unsplash/Robert Anasch

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába nyomoz több mint öt éve a rendőrség a letelepedésikötvény-üzlet egyik meghatározó szereplője, az Arton Capital Kft. kirablása ügyében – közölte a hvg.hu. Gyanúsított ugyanis továbbra sincs, miközben a cég a kötvényprogram leállítását követő években is jelentős nyereséget hozott össze. Ennek viszont mára, úgy tűnik, vége.

A lap a rendőrségtől azt a választ kapta a 2017-ben indult ügyről, hogy a nyomozás folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás viszont még nem történt. Több mint öt éve már, hogy április nyolcadikán betörtek a Balogh Radosztina Veselinova tulajdonolta kötvényforgalmazó cég Hajós utcai irodájába, onnan pedig jelentős mennyiségű euró mellett bizalmas adatokat is ellophattak. A betörés alig egy héttel azután esett meg, hogy a kormány leállította a 2013 óta futó, sokat bírált kötvényprogramot.

Az Arton Capital kirablása belsős munka lehetett, minthogy a hátsó bejáraton, saját kulccsal mentek be, kikapcsolták a riasztót, és azt is tudták, hol van a falba rejtett széf és a központi szerver. A közvetlen pénzügyi veszteség kétszázmillió forint volt, az Arton Capital ennyit tüntetett fel káreseményként a 2017-es üzleti beszámolójában. Balogh a betörés éve után így is ki tudott venni közel háromszázmilliós osztalékot. A cég ugyanis 2017 első három hónapjában több kötvényt értékesített, mint a megelőző három évben összesen. Az Arton ugyanakkor 2017-ben csak 79 milliós árbevételt hozott össze, pedig a jutalékból 7,2 milliárdot kellett volna. A bevételt és a kereskedelmi engedélyt viszont a cég átadta az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett European Bond Program Management Consultancy-nek.

A program leállítása ellenére az Arton Capital 2018-ban és 2019-ben is nyolcvanmillió körüli értékesítés mellett 315, majd 351 milliós adózott eredményt hozott össze. 2020-ban az értékesítésből származó árbevétel nulla forint volt, mégis megint lett 361 milliós profit, az értékesítésen kívül ugyanis egyéb bevételt is szerezhettek.