Öt éve nyomoznak az Arton Capital-ügyben, egy gyanúsítottat sem hallgattak ki

Öt éve nyomoznak az Arton Capital-ügyben, egy gyanúsítottat sem hallgattak ki

Pénz. Képünk csak illusztráció. Fotó: Unsplash/Robert Anasch

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába nyomoz több mint öt éve a rendőrség a letelepedésikötvény-üzlet egyik meghatározó szereplője, az Arton Capital Kft. kirablása ügyében – közölte a hvg.hu. Gyanúsított ugyanis továbbra sincs, miközben a cég a kötvényprogram leállítását követő években is jelentős nyereséget hozott össze. Ennek viszont mára, úgy tűnik, vége.

A lap a rendőrségtől azt a választ kapta a 2017-ben indult ügyről, hogy a nyomozás folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás viszont még nem történt. Több mint öt éve már, hogy április nyolcadikán betörtek a Balogh Radosztina Veselinova tulajdonolta kötvényforgalmazó cég Hajós utcai irodájába, onnan pedig jelentős mennyiségű euró mellett bizalmas adatokat is ellophattak. A betörés alig egy héttel azután esett meg, hogy a kormány leállította a 2013 óta futó, sokat bírált kötvényprogramot.

Az Arton Capital kirablása belsős munka lehetett, minthogy a hátsó bejáraton, saját kulccsal mentek be, kikapcsolták a riasztót, és azt is tudták, hol van a falba rejtett széf és a központi szerver. A közvetlen pénzügyi veszteség kétszázmillió forint volt, az Arton Capital ennyit tüntetett fel káreseményként a 2017-es üzleti beszámolójában. Balogh a betörés éve után így is ki tudott venni közel háromszázmilliós osztalékot. A cég ugyanis 2017 első három hónapjában több kötvényt értékesített, mint a megelőző három évben összesen. Az Arton ugyanakkor 2017-ben csak 79 milliós árbevételt hozott össze, pedig a jutalékból 7,2 milliárdot kellett volna. A bevételt és a kereskedelmi engedélyt viszont a cég átadta az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett European Bond Program Management Consultancy-nek.

A program leállítása ellenére az Arton Capital 2018-ban és 2019-ben is nyolcvanmillió körüli értékesítés mellett 315, majd 351 milliós adózott eredményt hozott össze. 2020-ban az értékesítésből származó árbevétel nulla forint volt, mégis megint lett 361 milliós profit, az értékesítésen kívül ugyanis egyéb bevételt is szerezhettek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.