Ötletek azok számára, akik a vendéglátásban szeretnének elhelyezkedni (x)

Ötletek azok számára, akik a vendéglátásban szeretnének elhelyezkedni (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok fiatal van, aki szeretne egy jól fizető szakmát szerezni. Az egyik olyan terület, ahol magasak a fizetések, sőt gyakran még borravaló is jár: a vendéglátás. Így errefelé érdemes venni az irányt.

Ezen belül rengeteg lehetőség adódhat: lehet valaki pincér, szakács, mixer vagy barista is. Ma már a felnőttképzés keretében mindegyik szakma elsajátítható. A Tanfolyam.hu képzéseinek kínálatában érdemes nézelődni, amennyiben gyorsan – és akár online keretek között – szeretnél bizonyítványt szerezni, majd elhelyezkedni egy jó beosztásban. Itt többféle szakmai kurzus közül választhatsz.

Nézzük, mit lehet tanulni a vendéglátós képzéseken, de legfőképp, milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ezen a területen!

Ami jellemzi a jó vendéglátóst

Akár szakácsként, akár baristaként szeretnél tevékenykedni, fontos lesz a precizitás, az igényesség és a kitartás. Már a szakma elméleti részének megtanulásához is kell némi motiváció és figyelem, hiszen nem mindegy, milyen alapanyagokból készíted majd el a remekművet.

A baristáknak például tudniuk kell, mi a különbség az eszpresszó és a ristretto között, mi kell a finom melange-hoz vagy éppen milyen arányban kell tejet tenni a café au lait-hez. Ugyanakkor a gyakorlat is fontos: a tökéletes kávéhoz a külcsín is hozzájárul majd, így a díszítések fontosak lesznek. Itt igazán kiélheted majd a kreativitásod!

Nagyon fontos tulajdonsága minden vendéglátósnak a stressztűrés is. Azokban a szakmákban ugyanis, ahol emberekkel kell foglalkozni, gyakoriak lehetnek a konfliktusok, ezeket pedig jól kell tudni kezelni. Az empátia és a nyitottság szintén lényeges képességek ezekben a szakmákban.

A jó hír viszont az, hogy ezek a kompetenciák is fejleszthetők: a Tanfolyam.hu oldalán is találsz olyan képzéseket, amelyek erre irányulnak.

Mit kell tudni még a vendéglátós szakmáról?

A vendéglátás szektorban jellemzően fiatalokat találunk, hiszen nagyfokú erőnlét, állóképesség kell ahhoz, hogy valaki napról napra jól teljesítsen. Most, hogy itt a nyár, még tovább tartanak nyitva a kávézók, a bárok, az éttermek, pubok, de egyébként is gyakori az éjszakában nyúló munkavégzés.

Azok, akik alkalmasak arra, hogy e nehéz feladatokat ellássák, tisztában vannak vele, hogy sok esetben pár óra alvást követően kezdődik az újabb műszak. Ezt nemcsak fizikálisan, hanem pszichésen is el kell tudni viselni. Ezért is érdemes sportolni a szabadidőben, valamint önfejlesztő tanfolyamra, képzésekre járni.

Tanulni sosem késő!

A vendéglátás területén is igaz a mondás: “A jó pap holtig tanul.” Mindig vannak ugyanis fejlesztések, újdonságok a munkakörök kapcsán. Egy barista például továbbképezheti magát úgy, hogy megtanulja esetleg az alkoholos kávékülönlegességek elkészítését is. De az is lehet, hogy elvégez egy mixer tanfolyamot is.

Az sem biztos, hogy a papír lesz a lényeg: sokan inkább csak szenvedélyből, a tudásvágy miatt iratkoznak be egy újabb képzésre! Nézz szét a Tanfolyam.hu-n a lehetőségek között, biztosan találsz a számodra megfelelő kurzust!