Elszállt a költségvetési hiány decemberre

Elszállt a költségvetési hiány decemberre

Pénzváltó 2008-ban. 300 forint alatti euróárfolyam. Rég volt, tán igaz sem volt? (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év utolsó hónapjában ismét jelentősebben megugrott a költségvetési hiány: csak decemberben 1287 milliárd forintos mínuszt termelt a büdzsé – derül ki a Pénzügyminisztérium gyorsjelentéséből. A Portofolio.hu azt írta, hogy a deficit a korábbi évekkel összevetve is kimagasló decemberi adat, noha az utóbbi két évben volt már példa hasonló mértékű decemberi hiányra.

Az egész éves pénzforgalmi hiány 4753 milliárd forintot tesz ki, ami jelentősen meghaladja az eredeti előirányzatot. Felhívták a figyelmet, hogy a hiány ráadásul úgy jött össze, hogy év közben a kormány végrehajtott egy jelentős költségvetési kiigazítást, ennek részeként emelte a különadókat, a kiugróan magas infláció következtében pedig túlteljesültek az ÁFA-bevételek.

Közben az eredeti törvényben 3152 milliárd forintos éves pénzforgalmi hiánnyal kalkuláltak. Ezt az előirányzatot a 2022-es adat 50,8 százalékkal haladja meg. Úgy fogalmaztak, hogy ilyen felülteljesítésre ritkán látni példát. Hozzátették: a kiadásokat megdobta a vártnál magasabb infláció; a magasabb energiaárak. Emlékeztettek arra is, hogy tavasszal választási osztogatást tartott a kormány.