Portfolió: késik az új otthonfelújítási hitelprogram

Portfolió: késik az új otthonfelújítási hitelprogram

Fotó: Unsplash/Erik Mclean

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 3-án, jövő hétfőn indult volna el az új otthonfelújítási hitelprogram, de nem készült el időben a kamatmentes hiteltermék – tudta meg a Portfolio.hu.

A portál két, egymástól független piaci forrásból is úgy értesült, hogy a programot koordináló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nem készült el az új otthonfelújítási hitelprogram elindításához szükséges technikai részletekkel. Így az induláshoz szükséges nyomtatványok, informatikai rendszerelemek, részletesebb termékspecifikációk sem állnak még rendelkezésre a programot koordináló MFB ügynökeként eljáró, az MFB Pontokat üzemeltető három banknál (OTP, MBH, Gránit).

Információik szerint „nem pénzkérdés” áll a háttérben, vagyis nem a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetében elkülönített 108,24 milliárd forintos keretösszeg finanszírozása körül akadtak gondok. Úgy tudják, folyamatosak a szakmai konzultációk a program részleteiről a közvetítő bankokkal, és utóbbiak ugrásra készen állnak már az indulásra, ám a hiteltermék bizonyos feltételeit szabályozó nyilvános lakossági eljárási rend is hiányzik egyelőre. 

Az április 26-án közzétett és május 6-áig véleményezhető társadalmasított tervezet szerint ebben lenne szó többek között olyan, az igénylők számára is releváns részletekről, mint a hitel nyújtásához szükséges jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató meghatározása, az utófinanszírozás vagy szállítói finanszírozás feltételei, az utóbbihoz szükséges számlák ellenőrzése vagy a szállítói előleg szabályai. A lap értesülései szerint mindössze néhány hetes csúszásról van csak szó, valószínűleg július 1-én elindul a hitelprogram.

A programban egyébként az alábbi munkálatok támogathatók:

• hőszigetelés, födémszigetelés,
• nyílászáró szerkezetek cseréje / energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése,
• használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése,
• fűtéskorszerűsítésmagas hatásfokú gázkazánnal és a hozzá közvetlenül kapcsolódó kéménytechnikai fejlesztések elvégzése,
• meleg vizes puffertartály létesítése,
• az energetikai korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítás, javítás elvégzése.