Retteghetnek a bankok: évi tízezreket spórolhatunk meg ezzel a kártyával

Retteghetnek a bankok: évi tízezreket spórolhatunk meg ezzel a kártyával

Fotó: Facebook/Revolut

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, igazi vetélytárs jelent meg idehaza a pénzügyi szolgáltatások piacán, amelytől van félnivalójuk a hagyományos bankoknak. A brit startup cég, a Revolut forradalmasítja pénzügyeinket, és alapszinten valóban ingyenes bankolást tesz lehetővé. S ami a gyengélkedő forinttal induló nyaralási szezon előtt különösen fontos: olyan kedvező árfolyam mellett lehet használni a neobank kártyáját külföldön, ami egy négytagú család egyhetes spanyol, olasz vagy adriai üdülése esetében 10-20 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Ha valaki sokat utazik, egy évben több tízezer forint átváltási költséget spórolhat meg.

Azért jövünk ki sokkal olcsóbban ezzel az új kártyával, mert a jegybanki középárfolyamhoz nagyon közeli devizaváltási kurzuson számol. Míg a hazai bankok a külföldi bankkártyás fizetéseknél egészen brutális árfolyamot képesek kialakítani, így például eurónként rátesznek akár tíz forintot is a középárfolyamra, addig a Revolutnál ez a plusz csak fillérekben mérhető. Nem csoda, hogy az újító cégnek már most 50 ezer magyar ügyfele van (a nagyvilágban négymillió felhasználója lehet), s különösen a fiatalok imádják, mert csak egy okostelefon kell hozzá.

A munkavállalók mosdóban töltött idejét is mérhetnék a bőr alá ültetett csipekkel | Magyar Hang

De nemcsak a pénzváltásban jó a Revolut, más előnyei is vannak, ami további megtakarításokat tesz lehetővé. Nincs ugyanis fizikai bankfiók, nincsenek alkalmazottak, akiket meg kellene fizetni. A mobilalkalmazásukat ingyen lehet letölteni az Android rendszerű és az iPhone telefonokra egyaránt. Ezután mindössze néhány perc alatt megadhatjuk a személyes adatainkat, és a mobilról máris nyitottunk egy ingyenes számlát, amelynek nincs számlavezetési díja. Már itt spóroltunk évi csaknem húszezer forintot, miután ma Magyarországon az alapszintű bankolás havi költsége átlagosan 1500 forint. A számlához járó virtuális bankkártya egy kattintással azonnal használható.

Ezután megrendelhetjük az érintéses fizetésre alkalmas fizikai bankkártyát – VISA-t vagy Mastercardot – is, amely néhány napon belül megérkezik. A sztenderd Revolut kártyát semmiféle díj nem terheli. Ahhoz, hogy működjön a rendszer, a számlára pénzt – forintot, eurót vagy más devizát – kell tenni. A feltöltést az alkalmazáson belül kétféleképpen végezhetjük el: a hosszadalmasabb banki átutalással vagy bankkártyás feltöltéssel. Ez utóbbi olyannak minősül, mintha a boltban vásároltunk volna kártyával, ami a legtöbb hazai banknál ingyenes ügylet. Miután a cég néhány napja bevonta a forintot is számlavezetési körébe – korábban csak angol fontban, euróban és dollárban vezették a számlákat –, a Revolut-számlát közvetlenül forintban is fel lehet tölteni bármely hazai bankkártyáról, vagyis ennek sincs semmiféle költsége.

Ezzel a kártyával bármely országban havi 75 ezer forintig ingyen lehet készpénzt felvenni a bankautomatából, vagyis ennyivel meg lehet toldani a hazai 150 ezres ingyenes készpénzfelvételt. Egy gombnyomással díjmentesen küldhetünk pénzt akár külföldre is, ha a partner letölti a Revolut-alkalmazást. A biztonságra nagyon ügyeltek a cégnél, ugyanakkor rendkívül rugalmasan lehet használni a szolgáltatást: egy gombnyomással ki-/bekapcsolhatjuk a kártyát attól függően, hogy akarjuk-e használni, vagy sem, de kikapcsolhatjuk a mágnescsíkos vagy az érintéses fizetés funkcióját is, ami a visszaélések ellen segít.

Műtét a bankban | Magyar Hang

Rengeteg hasznos apróságot kínál még a cég, de egy fontos dolgot nem tud Magyarországon: nem érdemes munkabért vagy bármilyen más bevételt utalni rá, mert a cég még nem vezette be a magyar IBAN számlaszámokat, azaz nem kínál magyarországi bankszámlát. Ha egyszer ez is meglesz, akkor a fizetésünket külön költség nélkül erre a kártyára kérhetjük, és akár meg is szüntethetnénk a hagyományos bankszámlánkat. Csak hát további hátránya még a Revolutnak, hogy hitelekkel, megtakarítási termékekkel nem foglalkozik – de már ezen is dolgoznak. Addig viszont idehaza leginkább úgy érdemes használni a Revolut kártyát, mint a fizikai pénztárca helyettesítőjét – a család vagyonát egyelőre nem tanácsos rajta tartani.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/22. számában jelent meg, 2019. május 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/22. számban? Itt megnézheti!