RTL: nehéz helyzetbe kerültek a magyar filmipari dolgozók a hollywoodi színészsztrájk miatt

RTL: nehéz helyzetbe kerültek a magyar filmipari dolgozók a hollywoodi színészsztrájk miatt

(Forrás: RTL Híradó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több film forgatása leállt Magyarországon is a hollywoodi forgatókönyvírók, majd a színészek sztrájkjai miatt, az előkészítés alatt álló filmeknél pedig bizonytalan, mikor kezdődhet a munka – tudta meg az RTL Híradó filmipari szereplőktől.

A telex által is idézett riportból kiderül, hogy például egy, a nürnbergi perről szóló, Magyarországon forgó amerikai játékfilmnek nemrég kezdték volna a forgatását, de a munkabeszüntetések miatt a producer két hét türelmet kért a stábtól. Most csak előkészítést tudnak végezni, a bérelt stúdiót tartaniuk kell, de a díszletépítéshez nem kezdtek hozzá. Megpróbáltak külön engedélyért folyamodni az amerikai szakszervezethez, hogy főszereplőik, például Russell Crowe külön engedéllyel elkezdhesse a forgatást, most erre várnak.

Az RTL-nek a filmesek azt mondták, vegyes a kép, de több produkció teljesen leállt, csak azok tudnak haladni, amelyiknél a színészek mentességet kaptak a szakszervezettől. Magyarországon több mint 20 ezer ember dolgozik a filmiparban, többségük a bérgyártásban, tehát nem tagjai az amerikai filmes szakszervezeteknek, viszont teljesen kiszolgáltatottak annak – mondta az Origó Stúdió marketingvezetője.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: július 13-án több mint 60 év után először történt meg, hogy egyszerre sztrájkolnak a SAG-AFTRA szakszervezet színészei és a WGA szakszervezet forgatókönyvírói. A színészek csatlakoztak egyébként a május óta demonstráló forgatókönyvírókhoz. Sőt, ahogy arról pénteken korábban szintén írtunk, az amerikai kollégáikhoz csatlakoztak a brit színészek is.

A színészek szakszervezetének 160 ezer tagja azt követeli, igazítsák hozzá a javadalmazásukat az iparág gyorsan változó körülményeihez. Emellett sokan a mesterséges intelligenciák rohamos fejlődéséből és térnyeréséből fakadó bizonytalanságok miatt is demonstrálnak. Filmes szakemberek szerint a sztrájk időtartamát egyelőre nem lehet megalapozottan megbecsülni, akár hónapokig is eltarthat. Brina Cox brit színész szerint simán év végéig is eltarthatnak a munkabeszüntetések.