Akár az év végéig eltarthat a sztrájk Hollywoodban

Akár az év végéig eltarthat a sztrájk Hollywoodban

Sztrájkoló forgatókönyvírók Hollywoodban 2023. május 2-án (Fotó: AFP via Europress/Frederic J. Brown)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár az év végéig is eltarthat a sztrájk Hollywoodban – jelentette ki a népszerű Utódlás (Succession) című sorozat egyik sztárja, Brian Cox a BBC-nek. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a hollywoodi színészek, élükön olyan ismert sztárokkal, mint Susan Sarandon, az amerikai forgatókönyvírók céhe (Writers Guild of America, WGA) által indított demonstrációhoz csatlakoztak. Utóbbiak május eleje óta demonstrálnak, és drasztikus fellépésükkel a streamingszolgáltatók, a mesterséges intelligencia térnyerése ellen és a tisztességesebb bérekért tüntetnek.

A beszámolók szerint ehhez a bő 11 ezer háttérmunkáshoz csatlakozott most 160 ezer színész, és hagyta abba a munkát. Indoklásként azt közölték, azért álltak be a forgatókönyvírók mögé, mert a Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) jótányit sem törekszik arra, hogy tisztességes megállapodást kössön a sztrájkolókkal. Emellett egyre több színészt osztja a forgatókönyírók azon véleményét, hogy a mesterséges intelligenciák alkalmazása veszélybe sodorja a filmiparban dolgozók megélhetését. A színészek csatlakozása a sztrájkhoz azt jelenti, hogy a munkabeszüntetés mellett ezen időszakban egyetlen alkotás promócióját, népszerűsítését sem hajlandók elvállalni, nem vesznek részt díszbemutatókon és egyéb, ehhez kapcsolód közönségtalálkozókon.

Amennyiben Coxnak igaza lenne, és valóban az év végéig tartana a sztrájk, akkor ez lenne 1960 óta a mozgóképiparban dolgozó színészek és forgatókönyvírók legdrasztikusabb lépése. A színészeknek 1980-ban volt egy komolyabb sztrájkja, ami akkor tíz héten át tartott.

Ahogy arról még májusban írtunk, legutóbb 2007–2008-ban történt hasonló. Akkor mintegy száz napra álltak le a háttérmunkálatok, és azt számos sorozat – így az akkor roppant népszerű Hősök (Heroes), a Totál szívás (Breaking Bad), a Family Guy vagy A Grace klinika (Grey’s Anatomy) – meg is sínylette, rövidebb, kurta évadokkal szembesültek a rajongók. De akadt olyan műsor is, amelyet törölni kellett. A sztrájk a gazdaságot is komolyan érintette: a leállás csak Kaliforniában kétmilliárd dolláros kiesést eredményezett. A nézettségi adatok a korábbiakhoz képest körülbelül 7 százalékkal csökkentek.

Amíg csak a forgatókönyírók voltak az érintettek, addig elsősorban a naponta futó közéleti műsorok és a sorozatok piacát érintette érzékenyen a sztrájk. A színészek színrelépésével a nagyjátékfilmes piac is belépett a körbe. A BBC szerint a leállás érintheti a gyártásban lévő nagyobb filmeket, köztük az Avatar és a Gladiátor folytatását is.