Segítséget várnak a kormánytól a szállodák

Segítséget várnak a kormánytól a szállodák

Fotó: Unsplash/Marten Bjork

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pandémiánál is nehezebb időszak várhat a szállodákra és vendéglátóhelyekre – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke az RTL Klub Reggeli című műsorában.

Míg tavaly decemberben egy kilowatt áramért 23 forintot fizetett egy szálloda, jövő januárban ez 230 forintra emelkedhet, amit szinte lehetetlen kigazdálkodni. Leginkább a nagy vidéki wellness hoteleket érinti a probléma és olyan nagy szállodákat, amelyeknek magas a gáz- és energiafelhasználása. A bezárás is nagyon sokba kerül, hiszen tragikus lenne, ha ismét több száz dolgozót kellene megfosztani munkájuktól, ráadásul egy szálloda bezárása is több millió forintos tétel, mivel ezután sem lehet fűtés nélkül hagyni az épületeket – mondta.

Flesch Tamás hozzátette, hogy a kormánytól is segítséget várnak a négy százalékos turisztikai hozzájárulás elengedésével, ami a Covid idején is némileg megkönnyítette a helyzetet. Ez a segítség ugyan nem lenne megoldás a problémára, de sokat számítana a szállodák lehetséges fennmaradásában.

Már volt is olyan szálloda, amely bejelentette, hogy bezárja kapuit. A Sonline írta meg, hogy a megnövekedett energiaárak és a várhatóan kevesebb vendégforgalom miatt öt hónapra bezár a nagyatádi Hotel Solar.