Szijjártó Péter: A Kaszpi-tenger alatt jöhetne zöld áram Magyarországra

Szijjártó Péter: A Kaszpi-tenger alatt jöhetne zöld áram Magyarországra

Szijjártó Péter Brüsszelben (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háború miatt Európában energiaellátási válság van, amelynek feloldása csak úgy lehetséges, ha „új energiaforrásokat tudunk Európába irányítani” –írta szombat reggel Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: ez azonban mindaddig csak álom marad, amíg a megfelelő szállítási útvonalak létre nem jönnek. A miniszter jelezte, hogy a nap folyamán Bukarestben megállapodást írnak alá Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország vezetői egy, a világon egyedülálló infrastrukturális beruházásról.

A Fekete-tenger alatt létrejövő több mint 1000 kilométeres víz alatti vezeték a Kaszpi-térségben, vagyis az Azerbajdzsánban és Georgiában előállított zöld áramot fogja Közép-Európába, így Romániába és Magyarországra szállítani. „Az energiabiztonság fizikai és nem politikai kérdés, politikai nyilatkozatok helyett valódi építkezésre van szükség. Ma Bukarestben egy fontos lépést teszünk ebbe az irányba” – zárul Szijjártó Péter bejegyzése.

(MTI)