Szijjártó Péter: Öngyilkosság lenne a kínai kapcsolatokat megszakítani

Szijjártó Péter: Öngyilkosság lenne a kínai kapcsolatokat megszakítani

Szijjártó Péter tárgyalása Kínában (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Fotó: MARTON_KIRALY

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi nem úgy tekintünk Kínára, mintha fenyegetés vagy kockázat lenne. Mi úgy tekintünk Kínára, mint egy olyan országra, amellyel ha együttműködünk, akkor sok előnyünk származhat belőle, tehát ez egy lehetőség – erről beszélt a CNBC amerikai hírcsatorna riporternék Szijjártó Péter. A külügyminiszter közösségi oldalán is megosztott videóban azt mondta, hogy öngyilkosság lenne az európai gazdaság részéről a kínai kapcsolatok megszakítása, hiszen éves szinten 865 milliárd eurós kereskedelmi forgalom van Kína és az Európai Unió között.

A kínai beruházások kapcsán a legforróbb téma most az akkumulátorgyárak ügye. Szijjártó Péter megismételte, hogy az autóipari forradalom, az elektromos átállás részeként új iparág születik, ehhez pedig szükség van akkumulátorokra. A nagy kínai akkugyárak pedig azért jönnek Magyarországra, mert itt már jelen vannak a német autógyártók. Példaként említette a Mercedest, amely idevonzotta a kínai CATL-t – ennek a gigantikus üzeme épül Debrecenben –, már megkapták a főbb engedélyeket és a terep előkészítése is megkezdődött.

A miniszter arról is beszélt, hogy idén Magyarország megduplázhatja a közvetlen külföldi tőkebefektetések volumenét az előző évhez képest, így, idén már elérheti a 13 milliárd eurót. Ez pedig – mint fogalmazott – a kínai akkugyártók miatt van.

 

Címkék: Szijjártó Péter