Találkozott Varga Mihály és Matolcsy György

Találkozott Varga Mihály és Matolcsy György

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály / Facebook)

Fotó: TRIEBER JULIA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Szakmai egyeztetés keretében ismét találkozott Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök – számolt be róla a Pénzügyminisztérium közleménye pénteken.

Mint írták, a megbeszélés egyik témája a jövő évi költségvetés volt, amellyel háborús időkben is garantálható Magyarország biztonsága, a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a rezsicsökkentés védelme. A felek egyetértettek abban, hogy fegyelmezett gazdálkodással, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésével a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a magas ütemű növekedési pályára. A kormány ennek megfelelően a jövő évi költségvetéssel 3 százalék alá csökkenti a hiányt és 67 százalék alá az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányát, miközben 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol. A kormány és a jegybank közös célja, hogy még idén egyszámjegyűre csökkentse az inflációt, mérsékelje a kamatokat, a magyar gazdaságot pedig megvédje a recessziótól.

A közlemény azzal zárult: a gazdaságirányítás két fő ágának vezetői legutóbb áprilisban folytattak személyes egyeztetést, akkor megegyeztek abban, hogy a stratégiai kérdésekben ezentúl is rendszeres személyes megbeszéléseket folytatnak. Ezt a szándékukat most is megerősítették.