Tízezer cég szűnt meg itthon az elmúlt fél évben

Tízezer cég szűnt meg itthon az elmúlt fél évben

Cégek. Képünk csak illusztráció (Fotó: Scott Graham / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig minden hónapban csökkent a cégek száma 2023-ban Magyarországon – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Bár a járvány után növekedett az alapítási kedv, ez nem volt elegendő a cégszám csökkenésének ellensúlyozására. Az új felszámolási eljárások száma rekordot döntött, különösen a 3-5 éves korú cégek között.

A júniusi adatokkal együtt a cégszám idei csökkenése már közel van a 10 ezerhez tavaly decemberhez képest. A júniusi szám több mint 20 ezerrel marad el az elmúlt hat év legmagasabb cégszámától (2017. február), míg a legalacsonyabb cégszámnál (2020. augusztus) mindössze 10 ezerrel több a jelenlegi érték.

Már a járvány előtt is csökkenő tendencia volt megfigyelhető a cégszámban, amit csak három ágazat (villamosenergia, építőipar, közigazgatás) tudott kis mértékben ellensúlyozni. A járvány után a leginkább érintett szektorokban (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, kereskedelem) felzárkózás kezdődött, az alapítási kedv növekedett, de ez sem volt elég a cégszámcsökkenés megállítására.

– Az elmúlt hat évben ingadozások voltak, de a cégszámcsökkenés volt a jellemző trend. Az aktuális cégszámot a moratórium torzítja, amelynek hatása fokozatosan csökken, és már láthatók a gazdasági nehézségek is, amit az új eljárások számának növekedése jelez – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Jelentős változás figyelhető meg a cégek megszűnési formáinak arányában is. Normális körülmények között a kényszertörléssel megszűnt cégek aránya volt a legmagasabb a megszűnések között, azonban a KATA tavalyi módosítása miatt ez a trend átfordult, és a végelszámolási eljárással megszűnt cégek vették át a vezetést.

Az új eljárások között az újonnan indított felszámolási eljárások száma tovább emelkedett, így az elmúlt 6 év legmagasabb értékét hozva létre, meghaladva a 2 500-as számot. Nemcsak a havi érték döntött rekordot, hanem az idei évben megkezdett felszámolási eljárások száma is: nem csupán átlépte és meghaladta a 10 ezres határt – 11 063 –, de a féléves szám már 30 százalékkal magasabb, mint a tavalyi egész éves, és duplája az azt megelőző éveknek. Az elmúlt hónapban megindult végelszámolások száma – 1 266 – az idei év második legmagasabb, míg szezonális összehasonlításban az elmúlt hat év legmagasabb értéke.

Címkék: Opten, cégek