Több tízezren vesztették el szeptemberben az állásukat

Több tízezren vesztették el szeptemberben az állásukat

Munkanélküliség (Forrás Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén július és szeptember között 4,48 millió magyarnak volt állása, ami 35 ezerrel kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Szeptemberben az egy hónappal korábbihoz képest pedig újabb 32 ezren vesztették el a munkájukat. A közmunkások száma 16 ezerrel lett kevesebb, mint 2019-ben ilyenkor, míg a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma 21 ezerrel fogyatkozott meg.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma viszont, ha nagyon kicsivel, 1900 fővel is, de nőtt. Ez a növekedés ugyanakkor az egy ezreléket sem éri el.

A munkanélküliségi ráta szeptemberben 4,4 százalékon állt, ami 0,2 százalékkal jobb, mint augusztusban, és 0,9 százalékkal rosszabb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliség átlagos időtartama 10,8 hónap, a munkanélkülieknek pedig 30,9 százaléka már legalább egy éve nem talál állást.

Bodó Sándor a KSH adataira reagálva üdvözölte, hogy a foglalkoztatottság  csekély mértékű visszaesése ellenére is majdnem 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon. A kedvező szint fenntartásához a kormány munkahelyvédelmi, munkahelyteremtési intézkedései is hozzájárultak – tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a foglalkoztatási ráta az országon belül jelentősen eltér, hiszen Észak-Magyarországon az országos átlagnál jóval magasabb, a nyugati országrészben viszont lényegesen alacsonyabb a munkanélküliség. Az államtitkár úgy véli, hogy az egyenlőtlenséget a beruházások ösztönzésével mérsékelni lehet. Bodó Sándor szerint a 25 év alattiak elhelyezkedési támogatásait is fenn kell tartani, bár üdvözölte, hogy a legfiatalabb korosztályban a mostani válság ellenére is lényegesen alacsonyabb a munkanélkülisági ráta, mint 2010 előtt volt.