Tömeges kilakoltatási hullám indulhat

Tömeges kilakoltatási hullám indulhat

Tiltakozók próbálják megakadályozni egy család kilakoltatását Ferencvárosban (Fotó: A Város Mindenkié Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 15-én véget ér az a közel kétéves időszak, amikor Magyarországon nem lehetett senkit kilakoltatni, utcára tenni. A jogvédő civilek júliusban tömeges megkeresésekre készülnek, és jelentős kilakoltatási hullámra számítanak – derül ki a G7 cikkéből.

Szerdától így automatikusan visszatérnek a végrehajtási törvény általános szabályai: árverezni bármikor lehet, kilakoltatni pedig a melegebb hónapokban, április 30. és november 15. között.

Mivel két év után most lehet először intézkedni ingatlankiürítéses ügyekben, az Utcajogász Egyesület arra számít, hogy az első kilakoltatási hullám júliusban érheti el a lakásvesztéssel fenyegetett lakókat.

Civil szakemberek becslései szerint mintegy 3000 lakásban több ezer embert érinthet a kilakoltatási moratórium és a kilakoltatási cselekmények ismételt engedélyezése. 2015 és 2018 között összesen bő 10 ezer kilakoltatásra került sor – emlékeztet a portál.