Trump visszatartja a segélyeket 14 millió munkanélkülitől karácsonykor

Trump visszatartja a segélyeket 14 millió munkanélkülitől karácsonykor

Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik a washingtoni Fehér Ház déli kertjében (Fotó: MTI/EPA/CNP POOL/Stefani Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amerikaiak millióinak hamarosan lejár a munkanélküli ellátása, mivel Donald Trump amerikai elnök eddig nem volt hajlandó aláírni azt 2300 milliárd dolláros járványsegélyről és költségvetési csomagról szóló törvényt, ami ehhez fedezetet biztosíthatna – írja a Reuters hírügynökség nyomán a Napi.hu.

A tisztségéből napokon belül távozó amerikai elnök szerint – aki korábban támogatásáról biztosított – valójában a kétpárti egyeztetések révén létrejött mentőöv nem segít a hétköznapi embereken. Döntésével nem csak a demokratákat, hanem még saját pártját is megdöbbentette.

Trump aláírása nélkül körülbelül 892 milliárd dollárnyi összeg híján 14 millió ember veszítheti el ezeket a külön juttatásokat – derül ki a Munkaügyi Minisztérium adataiból. A segélyeken kívül ugyancsak visszatartott 1400 milliárd dollár híján – ahogy az már nem először és koránt sem Trump alatt elfordult már az Egyesült Államokban – a kormányzat is részleges leáll jövő keddtől, hacsak a kongresszus addig nem tud megállapodni a kormányzati finanszírozási törvényről.

A demokraták és a republikánusok hónapig birkóztak az egyezségéért. Trump nem kifogásolta az egyezség feltételeit, mielőtt a kongresszus hétfőn este megszavazta volna. De azután panaszkodni kezdett, hogy a törvényjavaslat túl sok pénzt ad kulturális projekteknek és külföldi segélyekre, míg az egyszeri 600 dolláros (mintegy 178 ezer forintos) szabadon elkölthető csekk kicsi segítséget jelent a válság miatt nélkülöző amerikaiak millióinak. Követelte, hogy emeljék az összeget 2000 dollárra.

Az aláírás megtagadása a leendő elnök, a hivatalát 2021. január 20-án elfoglaló Joe Biden éles bírálatát váltotta ki, aki azonnali cselekvésre szólította fel a távozó republikánus elnököt.

Sok közgazdász egyébként egyetért abban a Trumppal, hogy a törvényjavaslat túl „vékony”, de szerintük is az azonnali támogatás most szükséges, nem később.