Új év és új változások az autópályadíjak tekintetében (x)

Új év és új változások az autópályadíjak tekintetében (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év első hónapjaiban több mindenre is érdemes figyelnünk, hiszen az élet több területén is lehetnek olyan változások, melyekkel érdemes tisztában lennünk. Nincs ez másképpen az autópálya-matricák területén sem, hiszen többféle jogosultság is az év ezen szakaszában jár le, ugyanakkor 2023-ban különböző mértékben változtak az autópálya-matricák díjai.

Klasszikusan ilyen az éves autópálya-matrica jogosultsága, amely nevével ellentétben nem egy évig, hanem kellő időben megvásárolva egy évig és egy hónapig teszi érvényessé a fizetős úthálózat használatát. Így 2023 januárjának utolsó napjáig nyugodtan használhatók az előző évi éves autópálya-matricák, és lentebb arról lesz szó, hogy ez messze nem csak az egyetlen érv ezen konstrukció mellett.

Sokféle lehetőség a vásárlásra

Az Autopalyamatrica.hu weboldalon részletesen áttekinthetők az újonnan érvényben lévő autópálya matrica árak és az azokhoz kapcsolódó pótdíjak is.

A fizetős utakra szükséges matrica megvásárlása továbbra is lehetséges a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban, a partnereknél, továbbá a nemzeti Mobilfizetési rendszer online szolgáltatásaiban, praktikusan és kényelmesen az Autopalyamatrica.hu weboldalon is. Ezen a téren tehát nincs változás, azonban más területekre érdemes különösen odafigyelni.

Sávos árváltozás

2023-ban a megszokottnál is indokoltabb a különleges figyelem, hiszen ebben az évben nem csak egyszerűen drágulás történt, hanem a kategóriáktól függően különböző mértékben történt a változás. Így mindenkinek érdemes számvetést készíteni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az új díjaknak és az utazási szokások figyelembevételével már egy másik konstrukció lesz a kedvezőbb.

Az év elején életbe lépő drágulás nagyobb mértékben érintette a rövidebb időtartamra jogosító matricákat, mint a hosszú távú megoldást kínálókat. Ez számszerűen annyit jelent, hogy míg az előző konstrukcióknál 20, de akár 73 százalékos vételár-növekedéssel is találkozhatunk, addig az éves megoldás esetében a drágulás mindössze 5 százalékos.

Érdemes újraszámolni és tervezni

Ennek fényében már érdemes átszámolni a költségeket, mert könnyen előfordulhat, hogy egy éves matricával sokkal jobban járunk, mint a 10 napos vagy havi, esetleg a vármegyei megoldásokkal. Nemcsak az időbeli, hanem a földrajzi fekvés alapján is megéri átgondolni vásárlás előtt a lehetőségeket.

Mivel egy éves autópálya-matrica közel ötvenezer forint, így akik kevesebb, mint nyolc megyében közlekednek rendszeresen fizetős utakon, jobban járnak, ha az éves megyei matricák közül választanak.

Mindenképpen érdemes tehát figyelni és tervezni vásárlás előtt, de az utazás közben is szükséges a figyelem, mert a jogosultság nélküli úthasználat pótdíjat von maga után, melyekről szintén található tájékoztató az Autopalyamatrica.hu oldalon, ahol teljes körű információk, gyakori kérdések megválaszolására és az érvényesség lekérdezésére is van lehetőség, hasznos tájékozódási pont tehát a témát érintő változások tekintetében.