Újabb magyarországi nagyvállalat korlátozza működését a koronavírus-járvány miatt

Újabb magyarországi nagyvállalat korlátozza működését a koronavírus-járvány miatt

Fotó: Facebook/Stadler Flirt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különleges munkarendet vezet be a Stadler cég a szolnoki kocsiszekrény üzemében március 23-tól április 17-ig; a termelőtevékenységet végző munkatársak, néhány részterület kivételével , az eddigi kétműszakos munkarendről egyműszakos munkarendre térnek át, és ehhez igazodik a termelést támogató területek munkaidő-beosztása is – közölte a társaság pénteken.

Ezzel párhuzamosan a Stadler a szolnoki üzem minden munkavállalója számára 4 havi munkaidőkeretet rendel el, amellyel megfelelő rugalmasság biztosítható a kötelező munkaórák teljesítéséhez.

Az üzem területén a naponta megforduló munkatársak számának korlátozásával jelentősen csökkenhet a fertőzés terjedéséhez szükséges kontaktok száma. A rugalmas munkaidőkeret pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a munkahelyek a járvány okozta bizonytalan időszakban is megóvhatók és fenntarthatók legyenek – írják a közleményben.

Leáll a 13 ezer embert foglalkoztató győri Audi | Magyar Hang

A koronavírus és az általa okozott tüdőmegbetegedés miatt a magyarországi Audi-gyár leállításáról döntött a cég vezetése - tudta meg a Hvg.hu. A cég a fertőzés terjedése mellett azzal indokolta a leállást, hogy a Volkswagen-konszern legtöbb telephelyén szintén felfüggesztik a termelést.

Az MTI érdeklődésére a Stadler közölte, tavalyi a szolnoki üzem árbevétele rekordot ért el, 26,8 milliárd forint volt. Az üzemben 560 kocsiszekrényt gyártottak, az idén 630 kocsiszekrény előállításával számolnak. A különleges munkarend az intézkedés bejelentett időtartamára nagyjából 50 százalékos kapacitáscsökkenést jelent.

Az elmúlt napokban több nagyvállalat jelentette be, hogy csökkenti kapacitását, vagy ideiglenesen beszünteti működését. A járvány miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában. A hírek szerint a leállás egy hónapra szól, és nem jár együtt elbocsátásokkal. A cég a Hvg.hu-nak elárulta, a rendkívüli helyzetre való tekintettel az 2019-es évi év prémiumok kifizetését az eddig megszokott május eleje helyet április elejére ütemezik.

Szombattól leáll az autóipari Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzeme is, a tervek szerint április 5-éig. A cég közölte: a nyárra tervezett leállást hozták előre, ezzel is hozzájárulva a vírus elleni védekezéshez, munkavállalóik egészségének megőrzéséhez. A leállás összesen 4600 dolgozót érint.

Leáll az esztergomi Suzuki- és a kecskeméti Mercedes-gyár is | Magyar Hang

A Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött - közölte a cég szerdán az MTI-vel. A társaság a döntést a koronavírus-járvány terjedésének növekvő kockázatával indokolta. Az autógyár kedden jelentette be, hogy a termelésben a délelőttös műszakot megtartják, a délutános műszakot törölték, a 60 év felettiek nem állhatnak munkába.

Korábban a Magyar Suzuki Zrt. vezetése is közölte, hogy március 23-tól április 3-ig leállítja az esztergomi gyártást. A társaság a döntést a koronavírus-járvány terjedésének növekvő kockázatával indokolta. A munkatársak a leállás alatt is kapnak fizetést, zajlik az intézkedés részleteinek kidolgozása.

Ugyancsak a járvány elleni védekezéssel indokolja leállását a kecskeméti Mercedes-Benz gyár, amely legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétre felfüggeszti a munkát. A termelés felfüggesztésének idejére a kollektív szerződésnek megfelelően bevezetett munkaidőkeretet alkalmazzák, illetve ezen időszak egy részében kollektív szabadságot rendelnek el. Így biztosítják ebben az időszakban is a kecskeméti gyár munkatársainak fizetését.