Újraindult a szállítás a Barátság kőolajvezetéken

Újraindult a szállítás a Barátság kőolajvezetéken

A Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én (Fotó: MTI / Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Barátság kőolajvezetéken alacsony nyomáson újraindult a kőolajszállítás Magyarország irányába – közölte szerdán délután három órakor Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli kormányinfón ezt követően néhány perccel ezt azzal egészítette ki, hogy 2 órakor indult újra a szállítás, és várhatóan néhány órán belül teljes kapacitáson üzemel majd a vezeték. „Magyarország energiaellátásának biztonsága nem volt veszélyben azokban az órákban sem, amíg nem volt kőolajszállítás, tekintettel arra, hogy a felelős energiapolitika keretében olyan jelentős készletek állnak rendelkezésre, amelyek nyomán az ilyen kimaradások nem veszélyeztetik az energiaellátásunk biztonságát” – közölte az újraindulást kommentálva Szijjártó Péter külügyminiszter.

A keddi orosz légicsapásokban megsérült Ukrajnában a Magyarország kőolajellátásának gyakorlatilag egészéért felelős Barátság vezeték működését biztosító egyik transzformátorállomás is.